Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Magyari: Overvej nøje farmakologisk symptombehandling til gravide

Melinda Magyari

ECTRIMS: Man skal tænke sig om og være varsom, men gravide skal ikke gå med ubehandlede symptomer, hvis deres gener er værre end risikoen ved behandlingen, sagde overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center Melinda Magyari ved en session om håndtering af graviditet i MS behandlingen på ECTRIMS 2018.

Flere af de lægemidler, der bruges til symptombehandling eller behandling af komorbiditet hos MS-patienter, kan give fosterskader, særligt hvis de indtages i første del af graviditeten. Men omvendt kan overdreven frygt for fosterskader betyde, at MS-patienter underbehandles for deres symptomer under graviditet, og derfor skal risikoen ved behandling vejes nøje op mod patientens gener, hvis behandling udelades, fortalte Melinda Magyari onsdag på ECTRIMS 2018.

”Hvis muligt, så lad være med at give farmakologisk symptombehandling. Vi skal til enhver tid forsøge os med de ikke-farmakologiske behandlinger først, når det kommer til gravide eller patienter, der planlægger graviditet, men risikoen ved  behandling skal vejes op imod de gener, patienten oplever ved symptomerne,” sagde Melinda Magyari.

Fra femte uge af graviditeten begynder udvekslingen af stoffer mellem den gravide og fosteret via moderkagen, og næsten alle de lægemidler, der gives til moderen gives herefter i nogen grad videre til fosteret, og derfor skal patienternes symptomer håndteres med omtanke, fortalte Magyari ved sessionen. Er symptomerne eller følgesygdommen tilstrækkelig slem, skal farmakologisk behandling dog overvejes, fortalte hun.  

”Vi ved for eksempel ikke, om behandling med antidepressiv medicin kan påvirke fosteret senere i livet, men på den anden side ved vi, at det kan påvirke relationen mellem mor og barn, hvis moderen går rundt med en ubehandlet depression eller angst,” siger Melinda Magyari.

Studie: syv ud af ti gravide tager medicin

73 procent af gravide kvinder i USA tager en eller anden form for medicin under graviditeten, og 55 procent tager medicinen inden for graviditetens første trimester, viser et amerikansk kohortestudie, der blev publiceret i tidsskriftet Obstetrics and Gynocology tidligere i år.

Studiet viste også, at 30 procent af kvinderne tager mere end et lægemiddel, når man ser bort fra vitaminer, kosttilskud og vacciner.

Anbefal denne artikel

Tidlig behandling giver bedre effekt hos SMA-børn

AAN: Spædbørn med høj risiko for at udvikle SMA Type 1 og 2, og som får Spinraza (nusinersen) inden for de første seks leveuger, har en god overlevelseschance og en god udvikling af motorisk funktion i de to første leveår.

Læs mere ...

Overblik: Disse studier trak opmærksomhed på AAN

AAN: Nyheder om multipel sclerose var ikke de eneste, som fik opmærksomhed på årets AAN i Philadelphia. Her følger et overblik over nogle af de andre store neurologiske forskningsresultater, som med al sandsynlighed kommer til at præge det kliniske arbejde i årene, der følger. 

Læs mere ...