Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
"Det ligger et stykke ude i fremtiden, men man kunne forestille sig, at monitorering af neurofilament blev bygget ind i NEDA-kriterierne på sigt som et supplement til de værktøjer, vi aktuelt har tilgængelig,” siger Tobias Sejbæk.

Neurofilament-måling kan blive effektiv og billig monitorering

ECTRIMS2017: Simple blodprøver kan i fremtiden blive en konkurrent til dyre MR-scanninger i monitoreringen af MS-behandling.

Det mener ph.d.-studerende ved Odense Universitetshospitals Neurologiske afdeling Tobias Sejbæk Mathiesen, som i et studie med målinger af neurofilament light chain hos patienter med RRMS og en gruppe raske personer har defineret et normal-niveau for neurofilament light chain.

Studiet, som blev præsenteret ved ECTRIMS 2017 i Paris, viser også, at patienter med forhøjet neurofilament light chain i forhold til dette normalniveau, stadig viser sygdomsaktivitet efter et år i behandling. Fundet af normalområdet giver et udgangspunkt for at monitorere MS-patienter i medicinsk behandling ved at måle neurofilament light chain i blodet, fortæller Tobias Sejbæk.

De data, som han præsenterede i Paris, og som omfatter i alt 53 personer, stammer fra spinalvæske og udgør kun en fjerdedel af det samlede studie. I november får forskerholdet svar på 903 blodprøver, som Tobias Sejbæk forventer vil vise, at det samme gælder for blod.

Studiet viser neurofilament light chain-niveau hos raske personer og en gruppe af patienter før og efter behandling med Tecfidera (dimethyl Fumerat). Deltagerne fik taget prøver af spinalvæsken ved baseline, hvorefter de påbegyndte behandling med Tecfidera, og efter et år blev der taget en ny prøve.

Forskerne målte neurofilament light chain-niveau ved hjælp af electro-chemiluminescence immunoassay (MesoScale Discovery), hvorefter resultaterne blev sammenlignet med en kontrolgruppe med 16 raske personer, og forskerne beregnede ud fra denne gruppe et normalområdet for neurofilamentniveauet.

Undersøgelsen viser, hvordan behandlingen påvirker neurofilament light chain niveauet hos hver enkelt patient, men det mest interessante ved undersøgelsen er ifølge Tobias Sejbæk, at forskerne får defineret neurofilament light chains normalområde. De patienter, som ikke har et normalt niveau af neurofilament light chain efter et års behandling med Tecfidera, er også dem som får sygdomsaktivitet.

”Vi har aldrig været tættere på at have en biomarkør til at monitorere behandling af MS, og vi håber at få resultater senere på året, som kan fortælle os, hvad der er en klinisk betydelig ændring af neurofilmament light chain. Det kan f.eks være, at man skal normalisere på behandlingen for ikke senere at komme til at opleve sygdomsaktivitet. Det er der, vi gerne vil hen. Det ligger et stykke ude i fremtiden, men man kunne forestille sig, at monitorering af neurofilament blev bygget ind i NEDA-kriterierne på sigt som et supplement til de værktøjer, vi aktuelt har tilgængelig,” siger Tobias Sejbæk.

Han forventer, at de foreløbige resultater, som er baseret på spinalvæske vil blive bestyrket, når der kommer svar på blodprøverne senere på året.

”Det her er statistisk signifikant, og jeg forventer, at data bliver stærkere, og at jeg vil kunne sige noget i forhold til den relative risiko for sygdomsaktivitet afhængigt af, om neurofilament light chain normaliserer eller ej,” siger Tobias Sejbæk.

Tags: ECTRIMS2017

Anbefal denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift