Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Giavannoni: Restriktioner på Lemtrada vil give flere komplikationer

EAN: Hvis EMA vælger at begrænse brugen af alemtuzumab permanent, risikerer vi at få de samme skader i Europa, som de amerikanske tilfælde af autoimmun sygdom og hjertekarproblemer, der er årsagen til, at EMA i øjeblikket har taget behandlingen op til fornyet evaluering.

Det mener professor Gavin Giovannoni, som i et blogindlæg på BartsMS appelerer til EMA om ikke at gøre de foreløbige restriktioner permanente.

MS Tidsskrift mødte Gavin Giovannoni på EAN’s kongres i Oslo, hvor han uddybede sin holdning.

”De tilfælde, vi har set, skyldes, at alemtuzumab er tredjelinjebehandling i USA, og det betyder, at man giver den til patienter, der er ældre og med mere fremskreden sygdom, end vi gør i Europa. De bruger lægemidlet på en måde, vi aldrig ville gøre,” siger han.

Komplikationerne skal selvfølgelig tages med i betragtning, når lægen drøfter behandlingsmuligheder med patienten, men det skal ske som led i en grundig samtale om fordele og ulemper ved de forskellige behandlinger.

”Nogle af de nye komplikationer er helt reelle, og patienterne skal informeres, så de kan træffe en beslutning, men hvis Europa gør som USA og gør behandlingen til tredjelinje, så får vi de samme problemer her, som de har haft,” siger Gavin Giovannoni.

“Det er ikke, fordi jeg mener, at alle patienter, skal tvinges i højeffektiv behandling, men alle skal have valget, hvis de kvalificerer til den, og faktisk vælger mange patienter den højeffektive behandling, når de forstår, hvad langtidsperspektivet og behandlingsmålet er,” siger han.

Gavin Giovannonu mener i øvrigt ikke, at de nye tilfælde af komplikationer har ændret på balancen mellem fordele og risko ved behandling med alemtuzumab.

”Fordelene ved alemtuzumab er blevet flere med tiden. Efterhånden som vi har fået mere langtidsdokumentation ser vi, at patienterne klarer sig virkelig godt i den behandling,” siger Giovannoni.

 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget