Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Interferon giver ikke flere aborter eller graviditet uden for livmoderen

EAN: Kvinder, der udsættes for interferon inden for tre måneder før de bliver gravide eller under graviditeten er ikke i forhøjet risiko for at abortere spontant eller for graviditet uden for livmoren.

Det viser et real world-studie med svenske og finske MS-patienter, som søndag blev præsenteret på EANs kongres i Oslo (Abstract EPR2074). Vigtige data, der bringer os lidt tættere på, at interferon bliver godkendt til brug under graviditet, siger Melinda Magyari, DMSC.

Et internationalt forskerhold har gennemgået data fra 3.054 graviditeter hos svenske og finske kvinder med MS, og fundet, at kvinder der bliver gravide, mens de er på interferonbehandling eller umiddelbart efter ikke aborterer oftere, end andre kvinder.

Forskerne har udelukkende set på forekomsten af spontan abort og graviditet uden for livmoderen hos kvinder, der har været udsat for interferon i begyndelsen af deres graviditet, og de har sammenlignet resultaterne med samme data fra kvinder, der ikke har været udsat for sygdomsmodificerende behandling før eller under deres graviditet.

Studiet viser, at der ikke er statistisk signifikant forskel på andelen af spontane aborter i de to grupper. Blandt de kvinder, der havde fået interferon, var 8,1 procent ude for en spontan abort, mens det skete for 11,1 procent af kvinderne, der ikke havde fået sygdomsmodificerende behandling. Graviditet uden for livmoderen skete for 1,6 procent af de interferonudsatte kvinder og for 2,9 procent af kvinderne i kontrolgruppen.

Der er tale om det største populationsbaserede observationsstudie af gravide med MS, som har fået interferon, og overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, Melinda Magyari vurderer, at der er tale om solide data, som bidrager til den indsamling af data omkring effekten og sikkerheden ved interferonbehandling i forbindelse med graviditet, som foregår i disse år.

”Vi ved fra en meget stor kohorte, at copaxone ikke er forsterskadeligt, så nu arbejder man også på at få data for interferon beta-1a, så vi forhåbentlig også kommer til at kunne fortsætte med den behandling under graviditet, og dette studie viser, at fosteret ikke går til grunde, når det udsættes for interferon,” siger Melinda Magyari.

Ved Dansk Multipel Sclerose Center arbejder en ph.d.-studerende i øjeblikket på et lignende, - men mere omfattende - registerstudie, der blandt andet også omfatter data for, hvordan det påvirker barnet at blive udsat for interferon i fosterstadiet.

”Det eneste, vi får at vide her, er, at kvinderne ikke får spontane aborter eller graviditet uden for livmoderen, men det er et godt designet studie, og det er bedre med et solidt resultat på få outcome, end det modsatte. Og det er vigtigt, at der bliver samlet data fra de første tolv uger af graviditeten, for det er der, der er størst fare for fosterskade,” siger Melinda Magyari.

De første data fra det danske studie forventes præsenteret ved dette års ECTRIMS-kongres eller ved EAN 2020.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget