Lad os håbe Medicinrådet inddrager nyt studie i arbejdet med ny behandlingsvejledning

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Afvisningen af scleroselægemiddel afslører Medicinrådets begrænsninger

Skrevet af Kristian Lund d. 19 juni 2018 i kategorien Ressourcer

Så bankede Medicinrådet panden mod scleroselægerne - og også Scleroseforeningen - da rådet besluttede blankt at afvise scleroselægemidlet, Ocrevus.

Den afvisning kommer ikke til at gå stille af, og denne gang er der tale om en helt anden modstander end den gruppe der protesterede over Medicinrådets afvisning af Spinraza til den sjældne, men forfærdelige muskelsvindsygdom, SMA.

Den nye og stærkere modstander er kommet på barrikaderne efter Medicinrådet har afvist at tage lægemidlet Ocrevus i anvendelse til patienter med primær progressiv sclerose, en patientgruppe, som absolut intet har haft af behandlingsmuligheder, i øvrigt akkurat som Spinraza, hvor patienterne heller ikke har andre muligheder.

Men det påvirkede ikke Medicinrådet – nej tak lød anbefalingen, og formand Jørgen Schøler Kristensen havde på TV2 ingen andre forklaringer på afvisningen end prisen.

Denne gang kommer Medicinrådets nej med garanti ikke til at gå stille af, og nu er de langt mere selvbevidste og retorisk stærke scleroselæger, anført af professor Per Soelberg Sørensen, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet og Finn Selleberg, som også er professor, overlæge på Rigshospitalet,​ gået til angreb på Medicinrådets beslutning, og de sekunderes af Scleroseforeningen, som hører til mellem landets mest ressourcestærke patientforeninger, og som allerede er i gang med at mobilisere offentligheden og politikerne til et oprør mod Medicinrådet.

Sammenlignet med børneneurologerne, som var involveret i Spinraza-sagen, og som tydeligt foretrækker at kæmpe sine kampe på de indre linjer, er scleroselægerne i langt højere grad vant til at der lyttes til dem – og de agter at kæmpe for deres faglighed. De magter tilmed at tale så almindelige danskere kan forstå det.

Denne gang kommer der heller ikke til at blive et langt forspil indtil sundhedspolitikerne i Folketinget griber bolden og går ind. DF’s Jeppe Jacobsen omgående gået ind i sagen, og han udfordrer allerede Medicinrådets beslutning, ja, faktisk hele systemet bag Medicinrådet.

Rent politisk er der da også meget mere energi i denne sag alene fordi der er tale om en stor gruppe patienter, og deres sygdom er forståelig og dybt alvorlig, mens SMA-patienterne jo er få og sygdommen uforståelig.

Det er også en kolossal forskel, at prisen på Ocrevus matcher andre nye sclerose-lægemidler. Så dyr er lægemidlet altså ikke.

I den forbindelse spiller det også en rolle, at scleroselægerne har et konkret udspil i forhold til Medicinrådets beslutning, nemlig at lægemidlet i det mindste bør tages i anvendelse til meget præcise målgrupper, og altså ikke nødvendigvis alle med primær progressiv sclerose.

Denne gang har fagpersonerne altså et helt konkret udspil, som de er parate til at stå på mål for i offentligheden. Derfor er deres sag meget stærkere end i tilfældet Spinraza.

I Spinraza-sagen kom det til at betyde alverden, at Sverige og Norge valgte at tage lægemidlet i brug til langt bredere målgrupper end dem, som den danske beslutning kom til at omfatte, og den danske beslutning blev så firkantet og matematisk kynisk at det blev – og er – direkte provokerende, at danske patienter altså skal finde sig i en markant ringere adgang til et moderne lægemiddel end lande, vi gerne vil være foran.

Denne gang har Sverige og Norge endnu ikke taget stilling, men det sker snart, først i Norge og kort tid efter i Sverige, og man kan godt forestille sig, at det danske Medicinrådet gør alt hvad der er muligt for at overbevise vores nabolande om, at deres beslutning denne gang skal ligne den danske. Hvis Sverige og Norge igen markerer en mere åben indstilling, så er den danske model udfordret på livet – så vil Folketinget højest sandsynligt gå ind i sagen, og så mister Medicinrådet sin legitimitet.

I denne sammenhæng er det nemlig stadig en belastning, at Danmark har valgt at gå andre veje med Spinraza end både Sverige og Norge – og i øvrigt en række andre lande.

Sådan er det endnu ikke med Ocrevus, som foreløbig kun er taget i anvendelse i USA, Schweiz og Finland. Hvis Danmark igen isoleres som et af de få civiliserede lande, som siger nej, så er det ikke sandsynligt at danskerne vil finde sig i det nye regime.

I den slags afgørelser er der ikke mange klip på kortet i den danske offentlighed, og dette ene klip kan måske være det eneste.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget