Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Mayzent mod aktiv SPMS afventer stadig votering i Medicinrådet

I december vedtog Medicinrådet, at det ikke var muligt at vurdere den kliniske merværdi af lægemidlet Mayzent (siponimod) til behandling af aktiv sekundær progressiv MS. 

I går, onsdag, vedtog Medicinrådet, hvilken anbefaling behandlingen skal have, men beslutningen er endnu ikke offentliggjort, da den først skal i skriftlig høring i rådet. 

Mayzent er det første lægemiddel, som er godkendt til SPMS i EMA, men mangelfulde data har gjort det svært for Medicinrådet at vurdere behandlingen, fortæller patientrepræsentant i Medicinrådet, Leif Vestergaard Pedersen. Rådet traf imidlertid en beslutning onsdag, som vil blive offentliggjort, når dokumenterne har været til gennemskrivning i sekretariatet og efterfølgende til skriftllig høring blandt rådsmedlemmerne, fortæller Leif Vestergaard Pedersen.

“Det var været svært at finde ud af, hvordan Mayzent skulle vurderes, fordi der er en lille effekt, men også risiko for alvorlige bivirkninger. Dette skal holdes op imod, at patienter med aktiv sygdom i forvejen tilbydes behandling, som både er forbundet med omkostninger og risiko for tilsvarende bivirkninger," siger Leif Vestergaard Pedersen.  

Som den første behandling til SPMS er håbet blandt fagfolk, at Mayzent vil have bedre effekt hos den specifikke gruppe af SPMS-patienter med aktiv sygdom, end de behandlinger, de hidtil er blevet tilbudt. 

Lægemidlet er Novartis’ andengenerations S1P receptor modulator, og virkningsmekanismen er den samme som ved Gilenya (fingolimod), men er specifikt rettet mod S1P1 og S1P5, hvor Gilenya er en uspecifik hæmmer af forskellige subtyper af S1P-receptorer.

Siponimod virker ved at holde de hvide blodlegemer inde i lymfeknuderne og ude af hjernen, og i fase III-studiet EXPAND har behandlingen vist markant forbedring af blandt andet gangfunktion og kognition hos SPMS-patienter med en gennemsnitlig EDSS-score på 5,4. Studiet viser også, at forbedringen ikke bare kan måles klinisk men også mærkes af patienterne selv.

Behandlingen blev i januar 2020 godkendt af EMA til behandling af attakvis MS og SPMS hos patienter med påviselig sygdomsaktivitet.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget