Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

MTR-studie: Siponimod bremser myelinskader ved SPMS

EAN: Siponimod reducerer tabet af myelin målt ved magnetic transfer ratio (MTR) med 55-98 procent alt efter typen af hjernevæv hos patienter med sekundær progressiv MS, viser et fase III substudie under EXPAND-studiet.

Et internationalt forskerhold har i det prospektive MTR EXPAND-substudie, præsenteret på EANs virtuelle kongres 2020, undersøgt udviklingen af myelinskader over tid hos PPMS-patienter i behandling med siponimod i forhold til placebo og fundet, at Mayzent (siponimod) reducerer tabet markant. 

I alt 633 SPMS-patienter har deltaget i undersøgelsen, hvor 409 patienter har fået siponimod og 224 fik placebo.

Forskerne har analyseret MTR i normaltudseende hjernevæv, kortikal grå substans og normalt udseende hvid substans ved baseline og igen efter 12 og 24 måneder. Den mediane absolut normaliserede MTR-forandring fra baseline udtrykt i procent blev fundet ved mixed models for gentagne mål. Mål for MTR recovery i nye læsioner blev fundet ved at sammenligne præ- og post læsions-data fra henholdsvis siponimod- og placebogrupperne.  

Forandringer i MTR er en almindelig markør for ændringer i myelintykkelsen i hjernevævet, og den nye analyse fra MTR EXPAND kommer efter, at siponimod i prækliniske studier har vist tegn på en remyeliniserende effekt, og ved præsentationen lørdag sagde canadiske Douglas L. Arnold, at det kan være et tegn på remyelinisering, når siponimod forbedrede helingen af nye læsioner bedre end placebo. 

I nærværende studie ser professor ved Dansk Multipel Sclerosecenter Finn Sellebjerg imidlertid ikke umiddelbart tegn på remyelinisering. 

“Man ved fra in vitro forsøg, at blandt andet siponimod kan have remyeliniserende effekter. Jeg synes dog ikke, det ser ud til, at der er en egentlig remyeliniserende effekt i det aktuelle studie. Med mindre jeg misforstår datapræsentationen er det ”bare” mindre forværring af demyeliniseringen, hvilket lige så vel kan tilskrives en sygdomsdæmpende antiinflammatorisk effekt som en mulig remyeliniserende effekt,” siger han.

Siponimod blev godkendt af EMA til behandling af RMS og SPMS i 2019, og Medicinrådet har netop udarbejdet protokollen for sin vurdering af lægemidlet.  

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget