Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Studie: Mange med en EDSS over 6 har respiratoriske problemer

ECTRIMS: Vejrtrækningsproblemer er et overset og sparsomt beskrevet problem hos patienter med MS, selv om respiratorisk sygdom er den hyppigste dødsårsag ved MS.

Problemerne bør håndteres for eksempel med non invasiv ventilation eller forebyggende tiltag som vaccination mod pulmonære infektioner, konkluderer franske forskere i et nyt studie (Abstrakt FC04.04), der er præsenteret på den virtuelle ECTRIMS-kongres.  

Ved hjælp af polysomnografi og test af de respiratoriske muskler har forskerne undersøgt tre forskellige kliniske aspekter af respiratorisk sygdom: diaphramatisk dysfunktion, isoleret respiratorisk muskelsvækkelse i test af den pulmonære funktion og natlig alveolær hyperventilation hos 71 patienter med fremskreden MS (EDSS >6.5), og fundet at op mod 70 procent af patienterne i denne gruppe har disse lidelser. 46 patienter (65 procent) havde diaphramatisk dysfunktion, 36 (50 procent) havde isoleret respiratorisk muskelsvækkelse, og ni havde natlig alveolær hyperventilation (12,8 procent), og kun 22 patienter (30 procent, havde ingen respiratorisk sygdom. 

Deltagernes mediane alder var 53 år, og den mediane sygdomsvarighed var 21.4 år, og ingen var på forhånd diagnosticeret med respiratorisk sygdom.

Diaphramatisk dysfunktion kan blandt andet betyde, at patienten mister omkring halvdelen af sin vejrtrækningskapacitet, når han eller hun ligger ned, og blandt de 46 patienter i studiet med denne lidelse, havde kun ti en normal MIP og SNIP. Isoleret respiratorisk muskelsvækkelse kan give patienten besvær med at trække vejret tilstrækkeligt. 

Studiets sekundære mål var at undersøge sammenhængen mellem respiratorisk sygdom og symptomer på handicap som fatigue og kognition, og analyserne af disse resultater er stadig i gang. Indtil videre viser studiet ikke sammenhæng mellem respiratorisk sygdom, og disse symptomer, sagde Elisabeth Maillart, da hun præsenterede studiet søndag, men denne sammenhæng fortjener mere opmærksomhed, sagde hun.

“Vi må fortsætte og finde bedre måder at undersøge fatigue og kognition, og måske vil vi også se forbedringer med tiden, hos de patienter, vi nu følger, som er i non invasiv ventilationsbehandling,” sagde Elisabeth Maillart og bemærkede samtidig, at emnet ikke er blevet mindre relevant i forbindelse med Covid-19-pandemien. 

41 patienter fra studiet bliver efterfølgende fulgt pneumunologisk, 18 har fået undervisning i hjælp til at hoste, og fem patienter har fået non invasiv ventilation.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget