Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


SEL kan være forbundet med kognitiv forværring ved SPMS

ECTRIMS: Langsomt udviklende læsioner (SEL) forekommer hos tre ud af fire patienter med sekundær progressiv MS. De er forbundet med demyelinisering og neuroaxonal atrofi og kan også være forbundet med kognitiv forværring.

Det viser data fra en mindre gruppe SPMS-patienter fra SM-SMART-studiet, som blev præsenteret af fredag på ECTRIMS 2018.

Tidligere på året præsenterede samme forskerhold data, der viste, at SEL forekommer hos SPMS-patienter, og at de efterlader en signifikant MR-signatur på magnetization transfer ratio over tid, og i de nye analyser har forskerne fundet SEL hos 77 procent af patienterne, og de har samtidig undersøgt, om der er en sammenhæng mellem læsionerne og fysisk eller kognitiv forværring.

I alt 79 SPMS-patienter er blevet undersøgt med FLAIR og 3D T1-scanning ved baseline og igen efter 24 og 96 uger, og forskerne udvalgte patienter med SEL som viste vækst ved Jacobian Integration. Ved hjælp af lineære regressionsmodeller undersøgte de herefter sammenhængen mellem forkomsten af kognitive og fysiske handikaps hos patienten ved baseline og fund af SEL ved follow up.

Patienterne var i gennemsnit 54 år, og havde haft MS i 23 år. Der indgik lidt flere kvinder end mænd i studiet, og deres EDSS var omkring 6. Multiple Sclerosis Functional Composit (MSFC) var 0.24, og Symbol Digit Modalities Test (SDMT) 48.

Forskerne fandt 4756 T2-læsioner, og ud af dem blev 140 (2,9 procent)endeligt klassificeret som SEL. 61 af patienterne havde SEL (77 procent), og i denne gruppe var median-volumen for SEL 1.84 mL.

Forskerne fandt, at de SEL-positive patienter havde en højere grad af baseline-handikap målt ved MSFC (Justeret forskel = -0.42; 95 procents confidence intervals (CI) -0.70, -0.14; p=0.004) og dårligere kognitiv præstation ved baseline målt ved SDMT (Justeret forskel = -6.04; 95 procents CI -11.75, -0.32; p=0.004) end patienter, der ikke havde SEL, mens baseline EDSS var den samme for de to grupper.

Forskerne konkluderer på den baggrund, at patienter, der udvikler SEL, har en højere grad af fysiske og kognitive handikaps end andre SPMS-patienter.

Næste skridt bliver at undersøge alle patienter med MS-SMART-studiet for at få bekræftet sammenhængen, konkluderer forskerne.

Anbefal denne artikel

Studie: Gadoliniumscanninger kan undværes

EAN: Kun en minimal fraktion af de gadoliniumopladende læsioner har ikke også en modpart, der kan ses på en T2-scanning, og derfor kan gadoliniumscanningerne udelades uden at man mister relevant information i monitoreringen af MS-patienter.

Læs mere ...