Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Cladribin virker ved at ændre lymfocytternes kommunikation

EAN 3: Cladribin har i de placebokontrollerede kliniske studier CLARITY og CLARITY Extension og ORACLE MS vist sig som en potent behandling af aggressiv attakvis sclerose.

Behandlingen virker ved at sænke patienternes lymfocyttal markant i en periode, og ifølge den tyske professor Heinz Wiendl kommer effekten ikke alene, fordi lymfocytterne skiftes ud, men også på grund af den ændring, behandlingen forårsager i cellerne, når de vender tilbage. Når Lymfocytterne gendannes er det i en ændret form, og ændringen forklarer også, hvorfor effekten af cladribinbehandling ser ud til at holde, efter at lymfocytterne er vendt tilbage.

”Effekten af cladribinbehandling er en mere subtil effekt på cellernes netværk og den måde, de kommunikerer, og det betyder også, at den sygdomsaktivitet, patienten havde, før lymfopenien, ikke vender tilbage sammen med lymfocytterne, når behandlingen er overstået, for behandlingen har ændret lymfocytternes metrik,” siger Heinz Wiendl, som på EAN 2017 mandag var vært for en poster session, hvor der blev præsenteret tre nye analyser af lymfocytternes aktivitet ved cladribinbehandling.

Forandringen i lymfocyt-cellerne betyder også, at de ikke kan bruges som biomarkør for effekten af behandlingen, for selv om lymfocytterne vender tilbage, er de ikke magen til dem, der var før, og der vil stadig være effekt af behandlingen.

”Man kunne ønske, at lymfocytterne var en biomarkør for effekten, men det korrelerer ikke,” siger Heinz Wiendl.

Ifølge danske professor Per Soelberg Sørensen understøtter de nye analyser nyere teorier om, at visse agenter selektivt kan nulstille immunsystemet, uden at den sekundære autoimmunitet, man nogle gange ser ved behandling af attakvis sclerose, vender tilbage.

”Kan man dokumentere det, vil det være et markant skridt fremad på MS området,” siger Per Soelberg Sørensen i en pressemeddelelse fra Merck.

Merck har søgt tabletten godkendt under handelsnavnet Mavenclad (cladribin), og i sidste uge fik den positiv opinion af Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) under det europæiske lægemiddelagentur (EMA), og derfor forventes behandlingen godkendt i Europa inden for få måneder.

Anbefal denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift