Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

CHMP giver positiv vurdering af ozanimod

EMA’s udvalg for lægemidler til brug til mennesker anbefaler en godkendelse af Celgenes Zeposia (ozanimod) til behandling af voksne med attakvis MS. Behandlingen er kandidat til at blive førstelinjebehandling, men firmaet har midlertidigt udsat lanceringen på grund af Covid-19-epidemien.

Den højeffektive orale behandling Zeposia vil formentlig blive tilgængelig for voksne patienter med attakvis MS inden for et års tid. FDA godkendte behandlingen forleden, og dagen efter gav CHMP en positiv vurdering, der også baner vejen for europæisk godkendelse. I USA er lanceringen dog foreløbig udsat, mens sundhedsvæsnet kæmper med at håndtere coronaepidemien.

Zeposia er godkendt i USA og vurderet i Europa på baggrund af de to fase III-studier SUNBEAM og RADIANCE, hvor behandlingen har vist god effekt på attakker og gadolinium- og T-læsioner hos patienter med attakvis sclerose. Post hoc analyser fra studierne har også vist, at behandlingen har god effekt på tab af hjernevolumen, og at den ikke medfører flere opportunistiske og alvorlige infektioner end interferonbehandling.

Efter præsentationen af sidstnævnte data ved EAN i Oslo 2019 vurderede professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Per Soelberg Sørensen, at behandlingen kan være kandidat til førstelinjebehandling.

”Målet er at få en højeffektiv behandling, der er så lidt farligt, at det kan blive førstelinjebehandling, og der er det her et rigtig godt tillæg til dokumentationen. Hvis det bliver godkendt, kan vi få en meget effektiv oral førstelinjebehandling,” sagde Per Soelberg Sørensen dengang.

Zeposia er en immunmodulerende behandling, der retter sig mod sphingosine-1-fosfat 1 (S1P) receptor 1 og 5. Behandlingen bliver tilgængelig i kapsler med 0,23 og 0,46 mg ozanimod til eskalation, og 0,9 mg til vedligeholdelsesbehandling.

De hyppigste bivirkninger ved behandlingen er forkølelse og lymfopeni, og mindre hyppigt forhøjet blodtryk og forhøjede levertal.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget