Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

EMA godkender Mayzent til RRMS og SPMS

EMA har godkendt Mayzent (siponimod) til behandling af voksne SPMS- og RRMS-patienter med påviselig sygdomsaktivitet. Dermed kan behandlingen tages i brug i Danmark inden for det næste halve år, hvis den får medicinrådets anbefaling.

Mayzent er den første orale behandling til SPMS, og håbet blandt fagfolk er, at den vil have bedre effekt hos den specifikke gruppe af SPMS-patienter end de behandlinger, de hidtil er blevet tilbudt. Lægemidlet er Novartis’ andengenerations S1P receptor modulator, og virkningsmekanismen er den samme som ved Gilenya (fingolimod), men er specifikt rettet mod S1P1 og S1P5, hvor Gilenya er en uspecifik hæmmer af forskellige subtyper af S1P-receptorer.

Siponimod virker ved at holde de hvide blodlegemer inde i lymfeknuderne og ude af hjernen, og i fase III-studiet EXPAND har behandlingen vist markant forbedring af blandt andet gangfunktion og kognition hos SPMS-patienter med en gennemsnitlig EDSS-score på 5,4. Studiet viser også, at forbedringen ikke bare kan måles klinisk, men også mærkes af patienterne selv.

Professor ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet Finn Sellebjerg har tidligere udtalt, at han forventer, at der til at begynde med kun vil være ganske få patienter i målgruppen for Mayzent, da de fleste SPMS-patienter med sygdomsaktivitet allerede er i anden behandling. Han ser dog frem til at tage behandlingen i brug, så det kan blive undersøgt, om den har bedre effekt mod SPMS end de behandlinger, der hidtil har været tilgængelige for SPMS-patienter med sygdomsaktivitet.

”Det springende spørgsmål bliver, om siponimod vitterlig kan noget ved SPMS, som de andre behandlinger ikke kan. Det er der noget, der tyder på, og det må vise sig, når vi forhåbentlig får mulighed for at bruge præparatet. Hvis vi får lov til at tage behandlingen i brug, vil vi efter nogle år kunne sammenligne behandlingseffekten med fingolimod, rituximab eller Tysabri, som er de behandlinger, der typisk ellers har været anvendt til denne patientgruppe,” sagde han, da EMA’s udvalg for vurdering af medicin til mennesker, CHMP, gav Mayzent en positiv vurdering.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget