Lad os håbe Medicinrådet inddrager nyt studie i arbejdet med ny behandlingsvejledning

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Ingen øget risiko for fødselsdepression hos kvinder med MS

Kvinder med MS har omtrent samme risiko for fødselsdepression som andre kvinder, og risikofaktorerne er også de samme, viser en ny amerikansk-canadisk undersøgelse.

Forskerne har undersøgt forekomsten og de risikofaktorer, der er forbundet med fødselsdepression i forbindelse med 143 fødsler blandt 111 kvinder med MS i alderen 28 til 38 år.

Fødselsdepression forekom efter 12,6 procent af fødslerne, og var blandt andet forbundet med højere alder, førstegangfødsel, depression forud for graviditeten, søvnforstyrrelse og problemer med amning. Alder, førstegangsfødsel og præfødselsdepression forblev desuden signifikante faktorer i multivariable analyser, mens attakker, MR-aktivitet og handikap ikke kunne forbindes med forhøjet risiko.  

Der er tale om en retrospektivt single-center-analyse, hvor prævalensen blev vurderet ved logistisk regression med generalized estimating equations (GEE), og GEE blev brugt til evaluering af riskofaktorerne alder, civilstatus, paritet, depression eller angst forud for graviditeten, afbrudt antidepressiv behandling, søvnforstyrrelse, amning, attakker, gd-læsioner og handikap. faktorer, der viste sig signifikante i univariable analyser blev herefter inkluderet i multivariabel analyse.  

I den amerikansk-canadiske undersøgelse, som netop er publiceret i Multiple Sclerosis Journal, vurderer forskerne, at fødselsdepression blandt kvinder med MS formentlig er underrapporteret, fordi der ikke screenes for problemet. Det gør der heller ikke i Danmark, men overlæge ved Dansk Multipel Sclerose Center og leder af det danske Scleroseregister Melinda Magyari vurderer, at man er god til at opfange problemerne på de danske scleroseklinikker. 

“Desværre er der ingen samlet indsats, det er den individuelle læge, som følge op på det, men i lyset af hvor godt organiseret den danske MS care er, håber jeg ikke, at man overset det,” siger Melinda Magyari.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget