Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

OCT kan spore asymptomatisk ON hos tidlige CIS-patienter

EAN: Asymptomatisk ON-læsioner er lige så almindelige som symptomatiske hos patienter i de tidligste stadier af CIS, viser en undersøgelse fra Frankrig, hvor forskerne også har fundet en måde at identificere de asymptomatiske læsioner. 

18 procent af patienter, som er diagnosticeret med CIS inden for 4,5 måneder, har læsioner fra optisk Neuritis (ON), uden at de mærker noget til det. Nu har forskere fra universitetet i Lille, Frankrig, imidlertid fundet ud en opløsning og en grænseværdi ved optisk kohærenstomografi (OCT) - en form for optisk ultralydsscaninning af overfladevævet - som gør det muligt at finde de asymptomatiske læsioner. 

Undersøgelsen blev fremlagt på dette års virtuelle EAN-kongres.

"Grænseværdierne, når man skal finde asymptomatisk ON-læsioner, er lavere end tidligere beskrevet, og det skyldes, at det neuro-aksonale tab ved asymptomatisk ON er lavere end ved symptomatisk ON, og at asymptomatiske læsioner er kortere end symptomatiske," siger en af forskerne, Olivier Outteryck, i sin præsentationen af resultaterne.

Forskerne har i studiet afprøvet opløsningerne GCIPL-IETD og pRNFL-IETD ved forskellige grænseværdier, og de konkluderer, at førstenævnte er bedst til at finde asymptomatiske læsioner.

"Vi fandt en signifikant forskel på patienter med og uden asymptomatisk ON-læsioner. Patienterne med asymptomatiske læsioner havde højere IETD end andre, og vi fandt at tidligere pRNFL-IETD grænseværdier ikke er følsomme, men specifikke. Vores optimale pRNFL-IETD og GCIPL-IETD var lavere end tidligere beskrevet, og den optimale GCIPL-IETD var 1.4 mikrom," siger Olivier Outteryck.

ON er stadig ikke en del af MS-kriterierne, selv om både symptomatiske og asymptomatiske ON læsioner er hyppige hos CIS-patienter, og ifølge forskerne bag dette studie, er der et stort behov for at udvikle en følsom og pålidelige biomarkør, der kan finde ON-læsioner, og dette studie tyder på, at OCT kan være en af dem, konkluderer de.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget