Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Studie indhenter ny viden om Mavenclads virkningsmekanisme

EAN: Behandling med Mavenclad (cladribin) reducerer mængden af udvalgte B-lymfocytter i blodet hos patienter med attakvis multipel sclerose (RMS).

Det antyder et nyt studie, der blev fremlagt på en postersession lørdag på EANs kongres i Oslo.

Tidligere studier har indikeret, at Mavenclad bl.a. virker ved at nedbringe antallet af B-lymfocytter i blodet, men lægemidlets virkningsmekanisme har endnu ikke været kortlagt i detaljer.

I det ny studie blev ni RMS-patienter, der startede i behandling med Mavenclad i juli 2018, inkluderet. Patienterne var mellem 28 og 46,4 år og havde gennemsnitligt været syge i 8,4 år. Patienterne fik taget blodprøver ved behandlingsstart (W0), efter otte (W8), 24 og 48 uger. Prøverne blev analyseret ved hjælp af flowcytometri, mens Wilcoxon-tests blev brugt til at sammenligne variable i prøverne fra W0 og W8. Studiet koncentrerede sig specifikt om forandringer i niveauerne af hukommelses B-celler, regulatoriske B-celler og regulatoriske T-celler.

Ved W8 viste data en statistisk signifikant reduktion i niveauet af hukommelses B-celler af typen CD19+CD27+ på 79 procent sammenlignet med niveauet ved W0. Data viste ydermere en statistisk signifikant reduktion i niveauet af regulatoriske B-celler af typen CD19+CD38+ på 56,9 procent og 74,9 procent ved regulatoriske B-celler af typen CD19+ CD25+. Og endelig blev der registreret en statistisk signifikant stigning i niveauet af regulatoriske T-celler af CD4+CD25+ på 16 procent.

I abstraktets konklusion lyder det, at fundene støtter hypotesen om, at Mavenclad primært virker ved selektivt at reducere niveauet af B-lymfocytter, og i særlig grad niveauet af hukommelses B-celler. Ydermere fremsættes en hypotese om det, at Mavenclad også kan tænkes at virke ved at øge niveauet af regulatoriske T-celler i behandlingens tidlige fase. Der er brug for flere studier for at validere fundene og for at definere lymfocyt-sammensætningens potentielle rolle som biomarkør for effekt og sikkerhed ved behandling med Mavenclad, lyder det i abstraktet.

Anbefal denne artikel

Siponimod mod SPMS får positiv vurdering af CHMP

EMA’s udvalg for vurdering af medicin til mennesker (CHMP) har givet Mayzent (siponimod) en positiv opinion til behandling af SPMS-patienter med sygdomsaktivitet, og dermed er vejen banet for godkendelsen af den første orale behandling af sekundær progressiv multipel sclerose i Europa.

Læs mere ...

Claudia Hilt bliver ledende overlæge i Aalborg

Claudia Hilt (tidl. Pfleger) er 1. november tiltrådt som ny ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun overtager stillingen efter Poul Henning Mogensen, som har været afdelingens ledende overlæge siden 2016, bekræfter hospitalsdirektionen. 

Læs mere ...