Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Scleroseklinikkerne har taget Mavenclad i brug

Finn Sellebjerg

De første patienter er sat i behandling med den nye andenlinjebehandling Mavenclad (cladribin), og det er ifølge professor Finn Sellebjerg helt fint.

Men først om to-tre år vil vi have danske erfaringer, om behandlingen er tilstrækkelig på lang sigt, eller om patienterne  får brug for supplerende behandling på tredje og fjerde år, siger han.

Det nye langtidsvirkende lægemiddel Mavenclad er så småt taget i brug på de danske scleroseklinikker. Mavenclad blev godkendt til behandling af højaktiv attakvis MS og til patienter med sygdomsaktivitet på andenlinjebehandling i november 2017, og her knap et år efter har klinikkerne i Sønderborg, Aalborg og Esbjerg i alt syv-otte patienter i behandling med det nye lægemiddel, og flere er planlagt til at begynde over de næste par måneder. Ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, er 20-30 patienter i behandling med Mavenclad. Et rimeligt antal, vurderer professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Finn Sellebjerg, og samtidig et antal, der afspejler, at Rigshospitalet sammen med Aarhus Universitetshospital har akkumuleret andenlinjepatienter fra dengang andenlinjebehandling kun måtte foregå de to steder, fortæller han.

”Omfanget vil nok ikke være lige så stort i resten af landet, for vi har uforholdsmæssigt mange patienter i andenlinjebehandling i forhold til mange andre steder med hovedfunktion, som først har fået andenlinjepatienter hen ad vejen,” fortæller Finn Sellebjerg.

De patienter, der foreløbig er sat i behandling med Mavenclad, er dem, hvor Tysabri eller Gilenya af forskellige grunde ikke har fungeret, og hvor Lemtrada ikke er en mulighed, fortæller han.

Hvor godt behandlingen virker, vil man først kunne have erfaret på dansk jord om tre-fire år, så foreløbig kan man på Rigshospitalet blot konstatere, at behandlingen, hvad angår sikkerhed, lever op til forventningerne.

”Patienterne kan tåle behandlingen, og det var også forventeligt. Med hensyn til effekten, så vil vi se, når vi kommer ud på tredje og fjerde år, hvor mange patienter, der er tilstrækkeligt behandlet med Mavenclad, og hvor mange, der vil have brug for at få at få anden behandling oveni,” siger Finn Sellebjerg.

Anbefal denne artikel

Regeringen vil uddanne flere MS-specialister

Regeringen og Dansk Folkeparti vil øge antallet af hoveduddannelsesforløb i neurologi fra 2021 og allerede i år afsætte 1,5 mio. kroner til at opkvalificere flere sygeplejersker med neurologiske kompetencer til i højere grad at understøtte behandling og opfølgning af mennesker med multipel sclerose.

Læs mere ...

Nyt nationalt forum skal sikre ensartet MS-behandling

En arbejdsgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen skal i løbet af de næste to år udarbejde nye anbefalinger, som skal danne grundlag for at løse nogle af de problemer, der hidtil har været med manglende sammenhæng og ensartethed på tværs af faggrupper, regioner og kommuner i indsatsen for mennesker med MS.

Læs mere ...