Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ocrevus svækker effekt af vaccine hos RMS-patienter

AAN2018: Ocrevus (ocrelizumab) nedsætter effekten af fire forskellige vacciner og en boostervaccine, viser fase III studiet VELOCE, som blev præsenteret på AAN 2018 i Los Angeles.

Det nyligt godkendte Ocrevus virker ved at nedbryde CD20+ B-celler, og formålet med VELOCE var at undersøge, om patienter med attakvis multipel sclerose i denne behandling har tilstrækkelig respons på vacciner. Og patienterne har respons, viser studiet, men effekten er ikke lige så stor som hos patienter, der ikke er i behandling eller får interferon-beta.

”Ligegyldigt hvilken vaccination, der var tale om, så nedsætter ocrelizumab effekten af den, også når man vaccinerer med et antigen, som patienten normalt ikke har været udsat for før,” fortæller professor Per Soelberg Sørensen, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, som hørte den amerikanske professor og direktør for Center for Neuroinflammation and Neurotherapeutics ved Pennsylvania University, Amit Bar-Or, præsentere studiet på kongressen.

I alt 102 RMS-patienter deltog i studiet, og af dem fik 68 en dosis Ocrevus (600 mg), mens kontrolgruppen på 34 personer enten fik interferon-beta eller ingen behandling.

Alle patienter i kontrolgruppen fik fra første dag stivkrampevaccine, keyhole limpet hæmocyanin  (KLH)og pneumokokvaccinen 23 PPV, og patienterne i behandling med Ocrevus fik samme vacciner 12 uger efter behandlingsstart.

Som opfølgning fik Ocrevus-patienterne desuden også enten en pneumokok-boostervaccine fire uger efter 23 PPV-vaccinen (33 patienter) eller en influenzavaccine (35 patienter), mens kontrolgruppen fik influenzavaccinen.

Ocrevus svækkede for eksempel stivkrampevaccinen, sådan at kun 24 procent af patienterne i denne behandling otte uger efter vaccinen viste positiv respons mod 55 procent i kontrolgruppen. Pneumokok-vaccinen gav efter fire uger positiv respons hos 72 procent i Ocrevusgruppen mod 100 procent i kontrolgruppen, og booster-vaccinen fremmede ikke responsen på 12 serotyper af 23 PPV.  

Responsen på KLH-vaccinen var også nedsat hos Ocrevusgruppen, hver gang den blev målt i løbet af studiet. Responsen på influenzavaccinen varierede fra 56-80 procent i Ocrevusgruppen, og 75-97 procent i kontrolgruppen, så også her var responsen nedsat.

”Konklusionen vil være, at ocrelizumab svækker vaccinen, og det gælder også dem, der kommer ind for at få en årlig booster, men der vil være en respons, og det er formentlig tilstrækkelig til, at man vil sige, at den dækker. Om svækkelsen har klinisk betydning, ved man ikke, men som læge skal man nok være opmærksom på det, når man behandler med ocrelizumab,” siger Per Soelberg Sørensen.

Tags: ECTRIMS2017

Anbefal denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift