Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Multitasking er bedre end singletasking som test af kognition

Symptomer på depression i de tidlige stadier af MS ser ud til at være nært knyttet til patienternes evne til kognitiv multi-tasking. De kognitive standard mono-tasking tests og undersøgelser, ser desuden ud til at være mindre følsomme overfor depression-relateret kognition.

MS-patienter i tidlige stadier af deres sygdom og med symptomer på depression rapporterer, at de oplever kognitive udfordringer. Der er tale om udfordringer, som standard kognitive tests ikke er tilstrækkeligt følsomme til at registrere, men som kan registreres ved kognitive multitasking-test, viser et studie, som er publiceret i Multiple Sclerosis Journal.

Formålet med studiet, er at undersøge relationen mellem symptomer på depression ved kognitiv mono-tasking versus symptomerne ved multi-tasking. Studiet omfattede 185 MS-patienter diagnosticeret indenfor en femårig periode og som oplevede påvirkning af humøret. Patienter gennemgik kognitive tests med mono-tasking og multitasking og blev desuden MRI-scannet. Man undersøgte og analyserede i studiet sammenhænge mellem humør og kognition, man tog højde for alder og køn ligesom man kortlagde estimeret præmorbid IQ, T2 læsionsvolumen og normaliseret grå stofvolumen.

Symptomer på depression var i højere grad relateret til dårligere kognitiv multi-tasking (-0,353, p;0,001) end mono-tasking (r = -0,189, p = 0,011). Der var en signifikant omend svagere sammenhæng med den sammensat score for kognitiv effektivitet (r = -0,281, p <0,001), men ikke for hukommelse (r = -0,036, p> 0,50). Resultaterne blev gentaget med et mål for depression.

Multitasking var mere vanskelig for patienter med mild depression end for patienter uden eller med minimal depression og for patienter i en rask kontrolgruppe. Multitasking var desuden ikke relateret til depression hos patienter i den raske kontrolgruppe.

Forskerne bag studiet opfordrer til yderligere studier af området - og håber, at det på sigt kan føre til en bedre behandling af kognitiv dysfunktion.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget