Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

EDSS og EQ-5D-3L giver brugbare data for livskvalitet ved NMOSD

EAN: Graden af synsforværring ved NMOSD hænger tydeligt sammen med patienternes livskvalitet, viser en ny kombineret analyse af livskvalitet og fysisk forværring hos NMOSD-patienter

EDSS er ikke valideret som redskab til at vurdere NMOSD, men ved at kombinere EDSS-vurdering med livskvalitetstesten EQ-5D-3L kan man få brugbare resultater for forholdet mellem graden af fysisk forværring og livskvalitet hos MS-patienter ved at kombinere undersøgelsen, viser et nyt studie, som er det første til at inkludere data fra kliniske studier i en vurdering af forholdet mellem graden af handikap og livskvalitet hos patienter med NMOSD. Studiet blev fremlagt på dette års virtuelle EAN-kongres.

Studiet viser en klar og konsistent sammenhæng mellem graden af handikap og livskvalitet hos patienter med NMOSD, fortæller Michael Levy, professor ved Harvard Medical School og neurolog ved Massachusetts General Hospital i sin præsentation af resultaterne.

Der findes endnu ingen skala specifikt til vurdering af NMOSD relateret disabilty og livskvalitet (QoL), og i praksis bruger man ofte de to eksisterende skalaer EDSS og EQ-5D-3L til formålet, fortæller han. EDSS for et kvantitativt mål for disability, og EQ-5D-3L for et livskvalitetsmål, målt på mobilitet, self care, almindelig aktivitet, ubehag ved smerte og angst/depression. Formålet med den nye analyse var været at undersøge brugbarheden af denne kombination ved NMOSD.

Studiet vurderer forholdet mellem EDSS og EQ-5D-3L i den samlede population fra SAKura studierne, hvor satralizumab reducerede attakraten signifikant i forhold til placebo.

Patienterne genneførte EQ-5D-3L og EDSS vurdering hver tredje måned, gennem både SAKuraSky og SAKuraStar. 179 patienter gennemførte mindst en runde med EDSS og EQ-5D-3L-spørgeskemaer, og analysen er baseret på deres resultater.

Ved baseline havde 21 procent af patienterne en EDSS-score på fem eller mere. Hyppigst raporteret var EDSS 3-3,5.

Ved EQ-5D-3L er en lav score forbundet med en lav livskvalitet, og omvendt er en høj score i EDSS lig med højere grad af handikap. 

"Analysen viser en klar sammenhæng mellem lav livskvalitet og høj EDSS, hvilket indikerer, at man kan forbedre livskvaliteten ved at forebygge attakker og fysisk forværring af NMOSD," siger Michael Levy i præsentationen. 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget