Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Karolinska-studie: Depression forværrer alvorlige MS-symptomer

Hvis MS-patienter også lider af depression har de større risiko for tidligt at blive ramt af svækkende symptomer.

Det viser en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet i Sverige, hvor forskere sammenlignede sygdomsforløbet hos næsten 1.800 MS-patienter, som var deprimerede, med ca. 7.900 MS-patienter, der ikke var deprimerede, i en periode på op til 13 år.

Det er velkendt, at depression er en risikofaktor for MS, og at depression er mere almindelig hos mennesker med MS. Men det har hidtil været usikkert, om den psykiske sygdom også kan knyttes til frekvensen af ​​MS-progression.

I den nye undersøgelse fandt forskerne dog, at deprimerede MS-patienter havde en næsten 90 procent højere risiko for at nå en tilstand, hvor de havde brug for en stok for at gå 100 meter end de ikke deprimerede. Dette var også tilfældet for dem, der blev diagnosticeret med depression inden deres MS-debut, hvilket antyder, at MS-sygdommen i sig selv ikke nødvendigvis er årsagen til depressionen.

"Vi kan ikke med sikkerhed bestemme årsagssammenhængen, men det er interessant, at risikoen for forværring af handicap også var højere hos mennesker, der var deprimerede allerede før de blev diagnosticeret med MS," siger Stefanie Binzer, forsker ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

De observerede sammenhænge kan tolkes på flere måder. F.eks. er det mere sandsynligt, at MS-patienter med depression ryger end ikke-deprimerede og er mere tilbøjelige til at forsømme at tage deres medicin. Deprimerede mennesker er også mindre ivrige efter at træne, og en mangel på fysisk aktivitet kan føre til en hurtigere forringelse. Det er også muligt, at depression og MS har fælles sygdomsmekanismer, der forværrer hinanden.

I alle tilfælde er behandling af depression en særlig vigtig del af MS-behandling.

"Vores undersøgelse viser, at det kan være meget vigtigt at være opmærksom på depressive symptomer hos mennesker med MS og at begynde behandling tidligt," siger Jan Hillert, professor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og en anden af ​​undersøgelsens forfattere. 
"Yderligere forskning er nødvendig for at undersøge, om antidepressiv behandling har potentialet til at minimere MS-handicap."

Anbefal denne artikel

Siponimod mod SPMS får positiv vurdering af CHMP

EMA’s udvalg for vurdering af medicin til mennesker (CHMP) har givet Mayzent (siponimod) en positiv opinion til behandling af SPMS-patienter med sygdomsaktivitet, og dermed er vejen banet for godkendelsen af den første orale behandling af sekundær progressiv multipel sclerose i Europa.

Læs mere ...

Claudia Hilt bliver ledende overlæge i Aalborg

Claudia Hilt (tidl. Pfleger) er 1. november tiltrådt som ny ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun overtager stillingen efter Poul Henning Mogensen, som har været afdelingens ledende overlæge siden 2016, bekræfter hospitalsdirektionen. 

Læs mere ...