Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Tidlig behandling af børns MS udsætter EDSS-forværring

ECTRIMS: Jo senere børn og unge med MS begynder på sygdomsmodificerende behandling (DMT), desto kortere tid er der før sygdommen gør det svært at gå.

Det viser en ny dansk undersøgelse, der torsdag bliver præsenteret som poster (Abstract P741) på ECTRIMS i Stockholm, af cand.scient., ph.d. og epidemiolog Tine Kopp fra Det Danske Scleroseregister.

Konsensus om tidlig behandling med DMT er baseret på adskillige observations- og eksperimentelle studier hos voksne, men pædiatrisk MS er fænotypisk forskellig fra nyopstået MS hos voksne, og i en del tilfælde oplever klinikerne, at forældre kan være tilbageholdene i forhold til at lade deres børn få sygdomsmodificerende behandling, fortæller Tine Kopp.

De danske forskere har derfor indsamlet data fra Det Danske Scleroseregister og inkluderet 291 patienter med debut af MS før det fyldte 18 år, som var blevet født efter 1980 og begyndte behandling med en DMT mellem 1998 og 2018. De 291 børn og unge blev inddelt efter behandlingsstart - enten max. to år efter starten (N = 140) eller senere (N = 151).

Forskerne lavede derefter en statistisk analyse af tiden til henholdsvis bekræftet Expanded Disability Status Scale (EDSS) 4, som angiver almindeligt gangbesvær samt EDSS-forværring og EDSS-forbedring i forhold til sygdomsvarighed.

Deltagerne havde en samlet median opfølgningstid på 7,7 år (interval 0,6-20,4). Patienter, der startede på en DMT senere end to år efter MS-debut, havde en 2,64 gange øget risiko for at nå bekræftet EDSS 4 sammenlignet med dem, der startede inden for to år efter starten.

For hvert år fra MS-debut til start af første DMT steg risikoen for bekræftet EDSS 4 med 18 procent. I tråd med dette steg risikoen for at nå bekræftet forværring af EDSS med 44 procent sammenlignet med dem, der startede tidligere.

Omvendt blev en senere start på en DMT forbundet med 61 procent nedsat chance for bekræftet EDSS-forbedring sammenlignet med dem, der startede tidligere.

For hvert års forsinkelse fra MS-debut til start af DMT faldt chancen for bekræftet EDSS-forbedring med 10 procent.

Anbefal denne artikel