Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kognition: Nyt redskab for monitorering på vej

Et nyt monitoreringsredskab er på vej ud til brug på de danske MS-afdelinger. Redskabet er skabt ved en dansk validering af tre internationale test af kognitionsnedsættelse hos MS-patienter.

I første omgang vil redskabet kunne bruges til kliniske studier og til at screene patienter for kognitiv sygdomsudvikling.

Holdet bag den danske validering af de tre tests kalder redskabet for en gave til klinikken, men de erkender også, at det ikke vil kunne erstatte eksisterende neuropsykologiske undersøgelser.

”Det er ikke sådan, at det lige om lidt vil kunne fungere derude på alle klinikkerne til brug på alle MS-patienter. Men meget taler for, at det måske på sigt vil kunne bruges sådan at flere patienter vil blive undersøgt for kognitive forandringer,” siger Lisbet Marstrand, neuropsykolog, Dansk Multipel Sclerosecenter, Rigshospitalet.

De tre tests er af en ekspertgruppe på ti professorer udvalgt som de bedste blandt en lang række internationale tests.

Ifølge Lisbet Marstrand er det relevant i internationale forskersammenhæng, at der er brugt et dansk valideret monitoreringsredskab, men derudover er redskabet tænkt som hjælp til patienter og behandlere i klinikken.

Den danske validering af de tre tests vil fungere mere effektivt end eksisterende muligheder, hvor neuropsykologer bruger flere timer på at teste en patients kognitive forandringer.

Men selvom det nye monitoreringsredskab ikke kræver særlige neuropsykologiske kompetencer, forventer Lisbet Marstrand ikke, at værktøjet umiddelbart kan tages i brug fra den ene dag til den anden.

”Monitoreringsværktøjet er udviklet, så det ikke kræver at en neuropsykolog bruger flere timer på patienten, som det er nødvendigt i dag. Både sygeplejersker, læger og andet sundhedsfagligt personale vil kunne bruge det.

Men vi er meget opmærksomme på de begrænsede ressourcer, der er ude på afdelingerne, og det vil stadig være ressourcekrævende at gennemføre testene,” siger Lisbet Marstrand.

Bredt potentiale

”Vi mener dog, at potentialet er, at kognitive tests af patienterne vil kunne blive meget mere udbredt,” siger Lisbet Marstrand, der understreger, at det for patienterne er væsentligt, at der er fokus på den kognitive sygdomsudvikling.

”Hvis patienten ikke bliver tilbudt en screening i forhold til det kognitive, er der risiko for at patienten ikke bliver tilstrækkeligt vejledt ligesom rådgivningsdelen i det er vigtig – dels for at patienten selv er opmærksom på de problemstillinger, der er i forbindelse med ringere kognition, dels for at man evt. kan tilbyde kognitiv træning.

Man ved, at kognitiv funktionsnedsættelse er det væsentligste parameter for patientens rolle på arbejdsmarkedet, og at testresultater står i deres journal kan også være af betydning for den kommunale sagsbehandling,” siger hun.

Valideringen af de tre test består også af afprøvning blandt 65 danske sclerosepatienter og en kontrolgruppe på 65 raske danskere. De tre tests er valgt ud, fordi de er særligt sensitive overfor MS-patienters kognition.

”Og de er også valgt, fordi de er behagelige for patienterne. Der findes andre tests, som patienterne opfatter som stressende og de er fravalgt,” siger Lisbet Marstrand.

De tre udvalgte og dansk validerede kognitive tests er:

  • Symbol Digit Modalities Test (SDMT), denne går igen i næsten alle internationale MS-samplinger
  • Brief Visuo-spatial Memory Test (BVMT-R)
  • California Verbal Learning Test (CVLT-2)

Fællesbetegnelsen er BICAMS, en forkortelse for Brief International Cognitive Assessment for MS.

Holdet bag den danske validering af de tre tests forventer, at redskabet vil kunne bruges i løbet af 2018. Novartis finansierer projektet.

Anbefal denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift