Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

MS-patienter ramt af specifik herpesvirus

Patienter med multipel sclerose bærer en særlig version af herpesvirus i større udstrækning end raske personer.

Det antyder en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet, hvor forskere har udviklet en ny metode til at adskille to typer af en almindelig herpesvirus (HHV-6), der er knyttet til multipel sclerose (MS).

Ved at analysere antistoffer mod de mest divergerende proteiner fra herpesvirus 6A og 6B, kunne forskerne vise, at MS-patienter bærer herpesvirus 6A i større udstrækning end raske individer.

Resultaterne, der er offentliggjort i Frontiers in Immunology, peger på, at HHV-6A spiller en rolle for udviklingen af ​​MS.

Human herpesvirus 6 (HHV-6) har tidligere været forbundet med MS, men det har ikke været muligt at skelne mellem 6A og 6B. Gennem virusisolering hos syge har forskerne vist, at HHV-6B kan forårsage milde tilstande som roseola hos børn, men det har været uklart, om HHV-6A kan forårsage sygdom.

Ifølge estimater er op til 80 procent af alle børn inficeret med HHV-6-virus inden to års alderen, og mange bærer også beskyttelse i form af antistoffer mod denne bestemte virus resten af ​​deres liv. Men da det ikke har været muligt at skelne de to varianter fra hinanden efter infektion, har det været vanskeligt at sige, om HHV-6A eller -6B er en risikofaktor for MS.

I denne undersøgelse var forskerne imidlertid i stand til at skelne mellem A- og B-virussen ved at analysere antistoffer i blodet mod proteinerne - immediate early protein 1A og 1B (IE1A og IE1B) - der divergerer mest mellem de to vira.

"Dette er et stort gennembrud for både forskning i MS og herpesvirus," siger Anna Fogdell-Hahn, lektor ved Institut for Klinisk Neurovidenskab ved Karolinska Institutet og en af ​​undersøgelsens seniorforfattere.

"For det første understøtter det teorien om, at HHV-6A kan være en medvirkende faktor til udviklingen af ​​MS. Derudover er vi nu i stand til med denne nye metode at finde ud af, hvor almindelig disse to forskellige typer HHV-6 er, noget vi ikke har været i stand til tidligere."

Forskerne sammenlignede antistofniveauer i blodprøver fra ca. 8.700 MS-patienter mod mere end 7.200 raske mennesker, hvis køn, fødselsdato, dato for blodprøve og andre faktorer matchede dem med MS.

De konkluderede, at personer med MS havde en 55 procent højere risiko for at bære antistoffer mod HHV-6A-proteinet end kontrolgruppen. I en undergruppe på næsten 500 mennesker, hvis blodprøver blev taget inden sygdommens begyndelse, var risikoen for at udvikle MS i fremtiden mere end fordoblet, hvis de havde en 6A-virusinfektion.

Jo yngre folk var, da virussen først blev opdaget i blodet, desto højere var risikoen for at udvikle MS i fremtiden. På den anden side var HHV-6B ikke positivt forbundet med MS. I stedet for havde MS-patienter lavere niveauer af antistoffer mod IE1B end dem uden MS.

Antistoffer mod Epstein-Barr-virus (EBV), en anden herpesvirus, der også er forbundet med MS, blev analyseret med den samme metode, og forskerne kunne vise, at personer, der var ramt af begge vira, havde en endnu større risiko for MS. Dette indikerer, at flere virusinfektioner tilsammen øger risikoen for MS.

"Både HHV-6A og -6B kan inficere vores hjerneceller, men de gør det på lidt forskellige måder. Derfor er det nu interessant at forsøge at kortlægge nøjagtigt, hvordan viraerne kan påvirke begyndelsen af ​​MS," siger Anna Fogdell-Hahn.

Anbefal denne artikel

Blokering af molekyle kan bremse MS-udvikling

Blokering af et molekyle ved navn ALCAM ser ud til kunne bremse udviklingen af multipel sclerose ved at hindre B-celler i at trænge gennem blod-hjerne-barrieren.

Sclerosehospitalerne fylder 60

Sclerosehospitalerne i Danmark er verdens ældste, og de leverer et uvurderligt bidrag til sclerosebehandlingen.

NICE godkender restriktiv guideline for behandling med medicinsk cannabis

Det engelske prioriteringsinstitut NICE har godkendt sin guideline for behandling med cannabisbaserede produkter, som i korte træk lyder, at medicinsk cannabis kun bør anvendes i meget begrænset omfang, med mindre det sker som led i et klinisk studie.

Claudia Hilt bliver ledende overlæge i Aalborg

Claudia Hilt (tidl. Pfleger) er 1. november tiltrådt som ny ledende overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Hun overtager stillingen efter Poul Henning Mogensen, som har været afdelingens ledende overlæge siden 2016, bekræfter…

Siponimod mod SPMS får positiv vurdering af CHMP

EMA’s udvalg for vurdering af medicin til mennesker (CHMP) har givet Mayzent (siponimod) en positiv opinion til behandling af SPMS-patienter med sygdomsaktivitet, og dermed er vejen banet for godkendelsen af den første orale behandling af sekundær…

Medicinrådet godkender ny behandlingsvejledning for MS

Medicinrådet har godkendt den nye behandlingsvejledning og lægemiddelrekommandation, som betyder, at 95 procent af de nye patienter med attakvis MS fremover skal starte sygdomsmodificerende behandling med Tecfidera i stedet for Aubagio.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
   Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
   Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Grit Blok - dermatologi 
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Ebbe Fisher - generelt
   Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
   Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Redaktion

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
   Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
   Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Grit Blok - dermatologi 
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Ebbe Fisher - generelt
   Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
   Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os