Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 

Selvmonitorering med FLOODLIGHT har en stor stjerne hos MS-patienter

AAN: Smartphone-teknologi til monitorering af egne data bliver taget godt imod af patienter med multipel sclerose (MS). Nye resultater fra FLOODLIGHT-studiet viser, at de inkluderede patienter udviser stor tilfredshed med teknologien.

I studiet blev patienterne bedt om at vurdere deres tilfredshed på en skala fra 0 til 100. Og ved den sidste måling lå de 68 MS-patienters gennemsnitlige besvarelse på 72,7, fremgår det af det studie, som forskerne bag FLOODLIGHT havde med på American Academy of Neurology (AAN) 2019.

FLOODLIGHT er en app-baseret teknologi, der er udviklet af medicinalfirmaet Roche, og designet til at måle og vurdere sensorbaserede resultater fra en række aktive neurologiske tests og passiv overvågning ved brug af en smartphone. Mere præcist måler FLOODLIGHT MS-patienters evne til at udføre enkle opgaver på en smartphone med henblik på at kunne analysere, hvordan MS påvirker den enkelte patients hjerne, hænder og krop. Disse real-world MS-progressionsdata indsamles, bearbejdes af dedikerede algoritmer og machine learning og indgår herefter i et åbent tilgængeligt datasæt.  

I alt blev 80 MS-patienter i alderen 20 til 57 år og en EDSS-score på 0-5,5 rekrutteret til FLOODLIGHT. Heraf gennemførte 69 patienter de 24 uger med løbende dataindsamling. Foruden MS-patienterne deltog 40 raske kontrolpersoner. Patienter og kontrolpersoner blev udstyret med en prækonfigureret smartphone og et smartwatch, der over de 24 uger indsamlede data om aktive tests og passiv overvågning. Parallelt med, at patienterne monitorerede egne data, blev deres funktionsniveau testes ved hjælp af kliniske tests, bl.a. EDSS, 9-HPT, SDMT, T25FW, Berg balanceskala og MR-skanninger af hjernen. 

De aktive tests i FLOODLIGHT dækker over daglig håndmotorfunktion-, gang- og balancetests, samt ugentlige kognitive tests, mens den passive overvågning dækker over kontinuerlige målinger af gang og mobilitet. De nye resultater viser, at compliance til de aktive tests blandt de MS-patienter, der har gennemført studiet, er 69,5 procent, mens compliance til den passive måling er 78,7 procent. 

Tidligere resultater fra FLOODLIGHT, som blev præsenteret på MS-kongressen ECTRIMS i Paris i 2017, viste, at de smartphone-baserede tests var i stand til at detektere subkliniske svækkelser i hænder og arme, samt opdage subklinisk aktivitet ved T25-FW-testen.

Med reference til de tidligere og nye resultater konkluderer forskerne bag FLOODLIGHT, at teknologien har et lovende potentiale som monitoreringsredskab til at opdage relevante outcome, der kan understøtte den kliniske fremstilling af patienter med MS, lyder det i abstractet.

Danske MS-patienter kan downloade app’en i App store samt læse mere på www.floodlightopen.dk.

 

Anbefal denne artikel

NICE vender på en tallerken og anbefaler Ocrevus mod PPMS

Den engelske pendant til Medicinrådet, NICE, har skiftet mening, og anbefaler nu det immunsupprimerende lægemiddel Ocrevus (ocrelizumab) til behandling af patienter med primær progressiv sclerose (PPMS).

BMI spiller rolle for udviklingen af MS

Høje niveauer af blodlipider ser ud til at forværre sygdommen hos MS-patienter, der er overvægtige eller fede.

Rygmarvsatrofi er stærk indikator for overgang til SPMS

AAN: Overgangen fra RRMS til SPMS kan ifølge et nyt studie ses på MR-scanninger i op til fire år før, den sker.  Interessant viden, som kan bruges både i klinikken og i forskningen, vurderer ledende overlæge Henrik Boye Jensen.

BTK-hæmmeren evobrutinib viser lovende takter

AAN: BTK-hæmmeren evobrutinib (M2951) reducerer ifølge et nyt studie sygdomsaktiviteten hos patienter med attakvis multipel sclerose (RMS).

Mistanke: Sukkerholdige drikke medfører funktionstab hos MS-patienter

AAN: Indtag af sukkerholdige drikkevarer øger tilsyneladende risikoen for alvorlige funktionstab hos patienter med multipel sclerose (MS).

Oligoklonale bånd har større diagnostisk værdi hos børn over 12 år

AAN: Tilstedeværelsen af oligoklonale bånd hos et barn med sygdomsdebut efter 12-årsalderen indikerer med overvejende sandsynlighed, at barnet har MS, mens oligoklonale bånd hos børn med debut før 12-årsalderen ikke har samme diagnostiske værdi.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk