Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Studie: Knap 30 procent af danske sclerosepatienter er ubehandlede

AAN: I Danmark er knap 30 procent af patienterne med multipel sclerose ikke i behandling, viser et nyt studie, der har set på prævalensen af ubehandlede MS-patienter i Danmark versus USA.

Nye og mere effektive behandlinger vil betyde, at prævalensen reduceres fremadrettet, vurderer professor Per Soelberg Sørensen.

I perioden 1995 til 2015 var 28,4 procent af danske patienter med multipel sclerose (MS) registreret i Det Danske Scleroseregister ikke i behandling. Det viser et nyt kohortestudie, der har set på prævalensen af ubehandlede MS-patienter i Danmark versus prævalensen i USA. Studiet præsenteres på American Academy of Neurology (AAN) 2019 i Philadelphia.

Professor i klinisk multipel sclerose Per Soelberg Sørensen fra Rigshospitalet er én af forfatterne bag studiet. Han mener ikke, at andelen af ubehandlede patienter i Danmark bør give anledning til bekymring.

"Cirka halvdelen af de patienter i Danmark har progressiv sclerose. En del patienter med SPMS er blevet sat i behandling, mens de havde attakvis MS, og er fortsat i behandling, men ellers har vi jo indtil for nylig ikke haft behandlingsmuligheder til de progressive patienter. Så det kommer ikke bag på mig, at andelen af ubehandlede patienter ligger på knap 30 procent. Faktisk havde jeg troet, at andelen ville være lidt større,« siger Per Soelberg Sørensen.

Studiet har trukket data om 10.557 MS-patienter (≥18 år). Heraf var 2.994 patienter ubehandlede. Patienter med mindre end 12 måneders sygehistorik forud for indekseringen i registeret var ekskluderet. Ubehandlede MS-patienter defineres som patienter, der ikke har fået nogen form for sygdomsmodificerende behandling i opfølgningsperioden.

En høj andel med PPMS

Gruppen af ubehandlede MS-patienter var primært udgjort af patienter med PPMS. Desuden bestod den af patienter med SPMS. De fleste patienter med SPMS vil være sat i behandling, da de debuterede med attakvis sclerose (RMS). Der er ikke krav om, at den sygdomsmodificerende behandling skal indstilles, når sygdommen progredierer til progressiv MS, men derimod at den først indstilles, når der ikke længere kan ses effekt af sygdomsmodificerende behandling.   

"Tidligere havde vi udelukkende injektionsbehandlinger til RMS, hvilket betød, at mange patienter ret hurtigt valgte at afslutte den temmelig indgribende behandling, når de ikke længere mærkede en effekt. I dag har vi adgang til både tablet- og infusionsbehandling. Disse behandlinger er lettere at administrere, hvilket betyder, at patienterne ofte fortsætter længere tid i behandling," siger Per Soelberg Sørensen.

Fremadrettet forventer Per Soelberg Sørensen, at andelen af ubehandlede patienter vil falde efterhånden som de tilgængelige behandlinger bliver mere effektive. Og priserne på dem falder. 

"Der er enighed om, at det at være i effektiv behandling, udskyder tidspunktet, hvorpå sygdommen udvikler sig til at blive progressiv – man udskyder ganske enkelt den tid, der går, indtil behandlingen ikke længere har effekt," siger Per Soelberg Sørensen. 

Desuden vil det reducere andelen af ubehandlede patienter, at Ocrevus (ocrelizumab) for nylig er anbefalet til PPMS-patienter under 45 år. Mayzent (siponimod) er netop godkendt i USA til SPMS, og det vil, ifølge Per Soelberg Sørensen, ikke varer længe, førend dette præparat kan tages i anvendelse i Europa.

En højere andel i USA

I USA var andelen af ubehandlede patienter højere end i Danmark. Her lå andelen på 43 procent. Den primære årsag hertil er, ifølge Per Soelberg Sørensen, at langt fra alle amerikanske MS-patienter har en sygeforsikring. Det betyder, at gruppen af ubehandlede patienter i USA formentlig er mere heterogen og uigennemskuelig, end billedet i Danmark.

»Sammenligningen af prævalensen af ubehandlede MS-patienter i Danmark versus prævalensen i USA viser tydeligt, at vi har en højere behandlingsgrad i det danske sundhedsvæsen. Som dansk sclerose-læge er det beroligende at se,« siger Per Soelberg Sørensen.

Anbefal denne artikel

NICE: Medicinsk cannabis bør kun gives som led i et klinisk studie

Sativex dur ikke til spasticitet ved MS, og medicinsk cannabis bør kun gives som led i en klinisk studie. Det mener det engelske NICE-agentur, der har sendt nye anbefalinger for behandling med medicinsk cannabis i høring.

Operation og bedøvelse udløser ikke attakker

Risikerer sclerosepatienter nye attakker, hvis de skal opereres og lægges i narkose? Sandsynligvis ikke, mener forskerne bag et amerikansk studie, hvor data fra 281 patienter, har vist, at patienternes attak-rate er den samme før og efter operation og…

Giavannoni: Restriktioner på Lemtrada vil give flere komplikationer

EAN: Hvis EMA vælger at begrænse brugen af alemtuzumab permanent, risikerer vi at få de samme skader i Europa, som de amerikanske tilfælde af autoimmun sygdom og hjertekarproblemer, der er årsagen til, at EMA i øjeblikket har taget behandlingen op til fornyet…

Siponimod forbedrer den kognitive funktion hos patienter med SPMS

EAN: SPMS-patienter viser signifikant bedre resultater i SDMT-testen efter behandling med siponimod end ved baseline, i EXPAND-studiet. Behandlingen modvirker kognitiv forværring og forbedrer tilmed kognitionen signifikant bedre end placebo hos alle…

Musik forbedrer MS-patienters præstation ved gangtræning

Musik kan med fordel indgå i en ny måde at træne motorik for MS-patienter. Det foreslår belgiske forskere, efter at de i et mindre studie har observeret, at MS-patienter præsterer bedre, oplever mindre MS-træthed og er bedre motiveret, hvis de har musik i…

Flot resultat giver håb om godkendelse af NMOSD-præparat

EAN: Den monoklonale CD19-antistofbehandling inebilizumab har markant effekt på B-celler og reducerer attakker, sygdomsprogression, og antallet af nye læsioner samt indlæggelser hos patienter med NMOSD signifikant bedre end placebo.

Kulturnyt

 • Ny bog: Anoreksi handler ikke om mad

  BØGER: Ny bog giver indsigtsfulde brikker til forståelse af en sygdom, der synes næsten umulig at forstå både for den syge selv, deres pårørende og behandlere. Spiseforstyrrelser er ikke rationelle, for hjernen er sat ud af spil.

  Læs mere

 • Søvneksperter: Sådan får du en bedre søvn

  BØGER: Danskernes forbrug af søvnmedicin er faldet, men det ændrer ikke ved, at tusindvis af danskere hver nat roterer søvnløse i sengen. E ny dansk bog forsøger at hjælpe de mange søvnløse, uden at de nødvendigvist først behøver at løse de grundlæggende problemer, der som oftest hindrer søvnen.

  Læs mere

 • Ny bog om sundhedsvæsnet er vigtig, nødvendig, nøgtern og horribel

  BØGER: Da økonom og ekspert i sundhedsvæsnet, Erik Riiskjærs gamle mor blev syg, og han fik det moderne danske sundhedsvæsen helt tæt på, mistede han tilliden til det. I hvert fald til dets evner til at udrede, behandle og pleje ældre patienter, som ofte er kronisk syge eller har flere sygdomme på én gang.

  Læs mere

 • Læger skal udøve åndelig omsorg for patienterne

  BØGER: I dag er kirken ikke længere danskernes primære bedehus: Det er hospitalet. Så sundhedspersonaler bør skabe rum for åndelig omsorg for deres meget syge patienter, lyder beskeden til læger og sygeplejersker i en ny dansk bog.

  Læs mere

 • Museum på Regionshospitalet Randers har 25 års jubilæum

  MUSEUM: Sygehusmuseet på Regionshospitalet Randers har på 400 kvadratmeter fordelt på 21 afdelinger det meste af det inventar, der er brugt på hospitalet gennem de seneste 100 år. 

  Læs mere

 • Bog udfordrer vores opfattelse af genetik og sygdom

  BØGER: Epigenetikkens udsagn om, at ydre påvirkninger kan nedarves til kommende generationer uden at ændre den grundlæggende genetiske kode, giver mulighed for helt nye behandlingsmetoder, fastslår den prisbelønnede forfatter Dawson Church.

  Læs mere

 • Jagten sættes ind på mystiske diagnoser

  DOKUMENTAR: Så kan man godt spænde diagnosehjelmen, for 16.august har Netflix global premiere på en ny dokumentarserie, Diagnosis, som streamingskanalen har lavet i samarbejde med den amerikanske og internationale avis, The New York Times.

  Læs mere

 • 5 toptips til læsning i sommerferien

  BØGER: Hvad enten du skal slænge dig i hængekøjen eller flyve på langfart, så er der intet som en god bog til at fordrive den lange ferie. Her er Maria Cuculizas bud på fem sundhedsbøger, du bør overveje som sommerferielæsning.

  Læs mere

 • Top 5 digitale udsendelser til sommerferien

  Her er fem tip til at se eller høre dokumentarer om opture og nedture i sundhedsvæsnet, som du kan nyde i sommerferien.

  Læs mere

 • Ny film skal give nyrekræftpatienter en vigtig dosis håb

  FILM: Med ny dansk film til patienter med nyrekræft og deres pårørende, håber Dansk Nyrecancerforening, at man kan vise nydiagnosticerede, at behandling af nyrekræft er effektiv, og det gode liv med kræft er muligt. 

  Læs mere

 • Vinder af kunstprojekt på Sjællands Universitetshospital fundet

  UDSMYKNING: Nu er kunstneren fundet, som skal udsmykke foyerområdet ved den kommende hovedindgang på Sjællands Universitetshospital. 

  Læs mere

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Fantasifulde illustrationer på børneafdeling

  UDSMYKNING: På det akutte børneafsnit på Aarhus Universitetshospital er væggene blevet udsmykket med fantasifulde illustrationer af dyr, planter og mennesker, og tirsdag 11. juni blev udsmykningen officielt indviet og præsenteret ved en fernisering med børnebobler og besøg fra hospitalsklovnene.

  Læs mere

 • Retsmedicin skal være til gavn for de levende

  BØGER: Retsmedicinere er andet og mere end krimiernes smågnavne, hemmelighedsfulde læger, som er under konstant pres fra utålmodige politikommisærer på jagt efter spor, der kan føre til den onde morder. Det får man indblik i i en ny bog om dansk retsmedicins historie.

  Læs mere

 • Ny bog kan blive bedste ven for patienter med hjernerystelse

  BØGER: Hvert år får mindst 25.000 danskere en hjernerystelse. Samtidig peger forskere på en tendens til flere længerevarende forløb. Forhold som formentligt skyldes, at en stresset hverdag gør os mere sårbare, mener forfatterne bag en ny bog om hjernerystelse.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
   Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
   Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
   Grit Blok - dermatologi 
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Ebbe Fisher - generelt
   Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
   Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
   Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
   Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
   Grit Blok - dermatologi 
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Ebbe Fisher - generelt
   Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
   Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk