Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 


MS-patienter er ikke særligt udsatte efter at have født

AAN: Kvinder med multipel sclerose skal ikke være alt for bekymrede for at få tilbagefald af deres sygdom i tiden efter, at de har født. Det viser resultaterne af et nyt stort, amerikansk kohortestudie, som skyder den hidtidige frygt for sygdomsforværring i post partum-perioden til hjørne.

Post partum-perioden er ikke associeret med en øget risiko for tilbagefald - hvilket ellers hidtil har været den generelle opfattelse . Det viser et nyt stort, amerikansk kohortestudie, som blev præsenteret på American Academy of Neurology (AAN) 2019 i Philadelphia. 

Studiet kompromitterer resultaterne fra et 20 år gammelt milepælsstudie, som viste, at der var øget risiko for tilbagefald hos MS-patienter i post partum-perioden sammenholdt med tilbagefaldsrisikoen i perioden før en graviditet. 

"Med reference til dette studie har vi de seneste 20 år fortalt vores patienter, at det at få børn kan øge tilbagefaldsrisikoen. Frygten for at få tilbagefald tidligt i post partum-perioden har resulteret i, at nogle kvindelige patienter har fravalgt børn, mens andre har givet afkald på at amme deres børn for hurtigst muligt at kunne genoptage deres MS-medicin," udtaler læge ved Kaiser Permanente Southern California, Annette Langer-Gold, til Medscape Medical News

Amning forebygger tilbagefald

Kohortestudiet baserer sig på data om 466 graviditeter hos 375 kvinder med MS i perioden 2008 til 2016. 38 procent af de inkluderede kvinder var ikke medicinerede i året op til, at de blev gravide. Under graviditeten oplevede 14,6 procent af kvinderne en klinisk episode, mens 8,4 procent fik et reelt tilbagefald. I post partum-perioden fik 26,4 procent af kvinderne tilbagefald. Den årlige tilbagefaldsrat faldt under og efter graviditeten for herefter igen at stige til det præ-gravide niveau fire-seks måneder efter fødslen, fremgår det af abstractet. 

Det første år efter fødslen ammede 87 procent af kvinderne deres børn, heraf ammede 35 procent eksklusivt. Studiet viser, at eksklusiv amning de første minimum to måneder efter en fødsel er forbundet med en reduceret risiko for post partum-tilbagefald.

"Der er endnu en god nyhed i dette studie: Kvinder, der ammer lader til at have en lavere risiko for tilbagefald. Det viser, at amning ikke bare er sikkert – det er også en fordel for både moder og barn," udtaler neurolog ved Lenox Hill Hospital i New York, Asaff Harel, til Medscape.

Mangler data om subgruppe

Godt en fjerdedel af de ammende kvinder i studiet genoptog den sygdomsmodificerende behandling, imens de ammede (interferon-beta og glatiramer acetate). Det havde, lyder det i abstractet, ikke indflydelse på kvindernes tilbagefaldsrisiko.

"Studiet bidrager med solide data, der viser, at en moderat sygdomsmodificerende MS-behandling ikke øger risikoen for de frygtede post partum-tilbagefald," udtaler Annette Langer-Gold til Medscape.

Det er værd at bemærke, at en lille andel af de inkluderede kvinder var i behandling med natalizumab eller fingolimod forud for deres graviditet. Studiet adresserer ikke de potentielle ricisi, der kan være forbundet med at pausere en behandling med disse to præparater. Fremtidige studier bør undersøge denne subgruppe nærmere, da der er indberettet om alvorlige tilbagefald som følge af, at behandling med natalizumab eller fingolimod indstilles under graviditet, lyder det i Medscape-artiklen.

Anbefal denne artikel

NICE vender på en tallerken og anbefaler Ocrevus mod PPMS

Den engelske pendant til Medicinrådet, NICE, har skiftet mening, og anbefaler nu det immunsupprimerende lægemiddel Ocrevus (ocrelizumab) til behandling af patienter med primær progressiv sclerose (PPMS).

BMI spiller rolle for udviklingen af MS

Høje niveauer af blodlipider ser ud til at forværre sygdommen hos MS-patienter, der er overvægtige eller fede.

Rygmarvsatrofi er stærk indikator for overgang til SPMS

AAN: Overgangen fra RRMS til SPMS kan ifølge et nyt studie ses på MR-scanninger i op til fire år før, den sker.  Interessant viden, som kan bruges både i klinikken og i forskningen, vurderer ledende overlæge Henrik Boye Jensen.

Oligoklonale bånd har større diagnostisk værdi hos børn over 12 år

AAN: Tilstedeværelsen af oligoklonale bånd hos et barn med sygdomsdebut efter 12-årsalderen indikerer med overvejende sandsynlighed, at barnet har MS, mens oligoklonale bånd hos børn med debut før 12-årsalderen ikke har samme diagnostiske værdi.

Mistanke: Sukkerholdige drikke medfører funktionstab hos MS-patienter

AAN: Indtag af sukkerholdige drikkevarer øger tilsyneladende risikoen for alvorlige funktionstab hos patienter med multipel sclerose (MS).

Selvmonitorering med FLOODLIGHT har en stor stjerne hos MS-patienter

AAN: Smartphone-teknologi til monitorering af egne data bliver taget godt imod af patienter med multipel sclerose (MS). Nye resultater fra FLOODLIGHT-studiet viser, at de inkluderede patienter udviser stor tilfredshed med teknologien.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk