Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Prisvinder: Ny MR-teknik kan give bedre monitorering af MS

Mikro-FA er et nyt MR-mål, som kan give indsigt i sygdomsprogression og kognition hos MS-patienter, viser nyt internationalt studie.

Teknikken vil blive et vigtigt klinisk værktøj til at spore og forstå MS-patologi, siger ingeniør ved MR-forskningssektionen på Hvidovre Hospital Kasper Winther Andersen.

Klassiske diffusionsvægtede MR-scanninger giver først og fremmest mulighed for at se og klassificere læsioner i hjernens hvide substans og måle deres omfang, men nu giver et nyt mål i diffusionsscanningerne – en såkaldt mikroskopiske diffusions-anisotrofi (mikro-FA) – også mulighed for at få et klart billede af mikrostrukturen i den hvide substans.

Den nye type billeder viser en klar forskel i den hvide substans mellem MS-patienter og raske kontrolpersoner, og tilstanden i den hvide substans korrelerer med kliniske såvel som kognitive scorer og med alder, fortalte Kasper Winther Andersen, da han præsenterede studiet ved DAREMUS forskningsmødet 2019.

”Det her er det første studie med mikro-FA i en større population, og vi forventer, at det kan blive et vigtigt klinisk værktøj til at forstå MS og også til at spore patologien i MS,” sagde Kasper Winther Andersen, da han præsenterede studiet.

I 90 procent af hjernens hvide substans ligger hjernens fibre på kryds og tværs, hvilket har gjort det svært at se mikrostrukturen på de klassiske scanninger, og det særlige ved den nye MR-metode er, at billedet af mikrostrukturen skilles fra fibrenes arkitektur, og det giver mulighed for at se nærmere på mikrostrukturen.

”Det vil sige, at vi her har et mål, der fjerner effekten fra de krydsende fibre, og når vi kører statistik på scanningerne, så får vi også meget forskellige resultater. I de gamle DTI-FA, får vi ikke nogen gruppeeffekt, når vi ser på normal appearing white matter, men det gør vi med mikro-FA, hvor vi ser en lavere mikro-FA i de to MS-grupper sammenlignet med den raske gruppe,” siger Kasper Winther Andersen.

Forskerne har scannet 40 MS-patienter (26 med RRMS og 14 med PPMS) og 27 raske kontrolpersoner. De har genereret henholdsvis det gamle DTI-FA-mål og den nye mikro-FA for hver person, udtrukket værdierne i normalt udseende hvid substans og analyseret data med Group by hemisphere ANOVA og korrelleret det med alder, EDSS og SDMT.

Ud over fundet af gruppeeffekten fandt man også, at mikro-FA hos MS-patienterne korrelerede negativt med EDSS, hvilket betyder, at en lav mikro-FA værdi er forbundet med en større grad af fysisk forværring. Og man fandt, at mikro-FA korrelerede med SDMT både hos MS-patienter og i kontrolgruppen.

Kasper Winther Andersen vandt DAREMUS 2. prisen for sin præsentation af studiet.

Anbefal denne artikel

Scleroseforeningen: Overraskende få sclerosepatienter i forsøgsordningen

Godt 40 recepter i kvartalet, er der blevet indløst til behandling af noget MS-relateret i cannabisforsøgsordningen første ni måneder. Det viser den tredje kvartalsrapport fra Sundhedsdatastyrelsen, som netop er blevet offentliggjort, og det tal overrasker og…

Ocrevus-behandlingen brager derudaf

Der er for alvor kommet gang i at starte behandling af RRMS-patienter med Ocrevus (ocrelizumab), og i den kommende tid vil yngre PPMS patienter med sygdomsaktivitet også blive kaldt ind, fortæller professor Zsolt Illes, Odense Universitetshospital.

DMSC er nu med i cannabisforsøgsordningen

Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet har taget hul på behandlingen med medicinsk cannabis under forsøgsordningen. Hen over efteråret har klinikken udarbejdet sin behandlingsalgoritme for cannabisprodukterne.

Medicinrådet: Der var ikke data til at sætte aldersgrænsen anderledes for Ocrevus

Det er ikke Medicinrådet, der har sat den aldersgrænse på 45 år, som afgør, om patienter med progressiv multipel sclerose (PPMS) kan få behandling med Ocrevus (ocrelizumab) eller ej. Det skyldes datagrundlaget, siger Medicinrådets to formænd.

Ny behandlingsvejledning tæt på godkendt

En ny behandlingsvejledning for attakvis multipel sclerose er lige om hjørnet. Medicinrådet har godkendt den seneste revidering af vejledningen med forbehold for enkelte præciseringer, som bliver skrevet ind i teksten i disse dage.

Australsk model viser værdien af MS-interventioner

Multipel Sclerose forkorter den forventede levealder med syv et halvt år og giver et tab på 13 kvalitetsjusterede leveår. I hvert fald hos en hypotetisk kohorte af australske MS-patienter, viser et nyt australsk studie.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk