Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | |
 


Prisvinder: Ny MR-teknik kan give bedre monitorering af MS

Mikro-FA er et nyt MR-mål, som kan give indsigt i sygdomsprogression og kognition hos MS-patienter, viser nyt internationalt studie.

Teknikken vil blive et vigtigt klinisk værktøj til at spore og forstå MS-patologi, siger ingeniør ved MR-forskningssektionen på Hvidovre Hospital Kasper Winther Andersen.

Klassiske diffusionsvægtede MR-scanninger giver først og fremmest mulighed for at se og klassificere læsioner i hjernens hvide substans og måle deres omfang, men nu giver et nyt mål i diffusionsscanningerne – en såkaldt mikroskopiske diffusions-anisotrofi (mikro-FA) – også mulighed for at få et klart billede af mikrostrukturen i den hvide substans.

Den nye type billeder viser en klar forskel i den hvide substans mellem MS-patienter og raske kontrolpersoner, og tilstanden i den hvide substans korrelerer med kliniske såvel som kognitive scorer og med alder, fortalte Kasper Winther Andersen, da han præsenterede studiet ved DAREMUS forskningsmødet 2019.

”Det her er det første studie med mikro-FA i en større population, og vi forventer, at det kan blive et vigtigt klinisk værktøj til at forstå MS og også til at spore patologien i MS,” sagde Kasper Winther Andersen, da han præsenterede studiet.

I 90 procent af hjernens hvide substans ligger hjernens fibre på kryds og tværs, hvilket har gjort det svært at se mikrostrukturen på de klassiske scanninger, og det særlige ved den nye MR-metode er, at billedet af mikrostrukturen skilles fra fibrenes arkitektur, og det giver mulighed for at se nærmere på mikrostrukturen.

”Det vil sige, at vi her har et mål, der fjerner effekten fra de krydsende fibre, og når vi kører statistik på scanningerne, så får vi også meget forskellige resultater. I de gamle DTI-FA, får vi ikke nogen gruppeeffekt, når vi ser på normal appearing white matter, men det gør vi med mikro-FA, hvor vi ser en lavere mikro-FA i de to MS-grupper sammenlignet med den raske gruppe,” siger Kasper Winther Andersen.

Forskerne har scannet 40 MS-patienter (26 med RRMS og 14 med PPMS) og 27 raske kontrolpersoner. De har genereret henholdsvis det gamle DTI-FA-mål og den nye mikro-FA for hver person, udtrukket værdierne i normalt udseende hvid substans og analyseret data med Group by hemisphere ANOVA og korrelleret det med alder, EDSS og SDMT.

Ud over fundet af gruppeeffekten fandt man også, at mikro-FA hos MS-patienterne korrelerede negativt med EDSS, hvilket betyder, at en lav mikro-FA værdi er forbundet med en større grad af fysisk forværring. Og man fandt, at mikro-FA korrelerede med SDMT både hos MS-patienter og i kontrolgruppen.

Kasper Winther Andersen vandt DAREMUS 2. prisen for sin præsentation af studiet.

Anbefal denne artikel

NICE vender på en tallerken og anbefaler Ocrevus mod PPMS

Den engelske pendant til Medicinrådet, NICE, har skiftet mening, og anbefaler nu det immunsupprimerende lægemiddel Ocrevus (ocrelizumab) til behandling af patienter med primær progressiv sclerose (PPMS).

BMI spiller rolle for udviklingen af MS

Høje niveauer af blodlipider ser ud til at forværre sygdommen hos MS-patienter, der er overvægtige eller fede.

Rygmarvsatrofi er stærk indikator for overgang til SPMS

AAN: Overgangen fra RRMS til SPMS kan ifølge et nyt studie ses på MR-scanninger i op til fire år før, den sker.  Interessant viden, som kan bruges både i klinikken og i forskningen, vurderer ledende overlæge Henrik Boye Jensen.

Oligoklonale bånd har større diagnostisk værdi hos børn over 12 år

AAN: Tilstedeværelsen af oligoklonale bånd hos et barn med sygdomsdebut efter 12-årsalderen indikerer med overvejende sandsynlighed, at barnet har MS, mens oligoklonale bånd hos børn med debut før 12-årsalderen ikke har samme diagnostiske værdi.

Mistanke: Sukkerholdige drikke medfører funktionstab hos MS-patienter

AAN: Indtag af sukkerholdige drikkevarer øger tilsyneladende risikoen for alvorlige funktionstab hos patienter med multipel sclerose (MS).

Selvmonitorering med FLOODLIGHT har en stor stjerne hos MS-patienter

AAN: Smartphone-teknologi til monitorering af egne data bliver taget godt imod af patienter med multipel sclerose (MS). Nye resultater fra FLOODLIGHT-studiet viser, at de inkluderede patienter udviser stor tilfredshed med teknologien.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk