Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Museforsøg: Celler fra moderkagen beskytter mod hjernebetændelse

En undergruppe af celler i centralnervesystemet, som spiller en rolle i kroppens oprindelige myelinisering, ser i et nyt studie fra Syddansk Universitet også ud til at kunne lindre symptomer ved hjernebetændelse i musemodeller (EAE).

Cellerne kan vise sig at have en remyeliniserende effekt ved MS, mener ph.d.-studerende Anouk Benmamar-Badel, som vandt 1. prisen på 50.000 kroner for sin præsentation af studiet ved DAREMUS forskningsmødet 2019.

Der er tale om grundforskning, hvor forskerne dels har identificeret en undergruppe af mikrofager dybt inde i forstersiden af muse-moderkager, som spiller en rolle i den tidlige myelinisering og kan være en vigtig del af forklaringen på det hidtil uforklarede fænomen, at MS-patienter i sidste trimester af graviditeten er beskyttet mod deres MS-sygdom, og dels har vist, at disse undergrupper af mikrofager tilsyneladende kan gives som en beskyttende behandling mod demyelinisering – foreløbig i mus.

I sidstnævnte del af studiet har forskerne gennem tre dage injiceret CSF1R-molekylerne IL-34 og CSF-1 direkte i centralnervesystemet dels på raske mus og dels på mus med eksperimentel autoimmun encephalomyelitis (EAE) med det formål at se, om molekylerne ville påvirke mikroglia i centralnervesystemet i en beskyttende retning.

Efter tre dage blev musenes hjerner undersøgt, og forskerne fandt, at behandlingen dels udløste de remyeliniserende CD11c+ mikroglia i centralnervesystemet hos de raske mus, og hos musene med EAE havde behandlingen undertrykt sygdommen og reduceret både antal og omfanget af demyeliniserede læsioner. Studiet viser, at signaler fra CSF1R kan påvirke mikroglia i centralnervesystemet til at mildne symptomerne ved EAE.

Selv om der er tale om grundforskning, fandt DAREMUS-dommerpanelet blandt andet muligheden for på sigt at udvikle en potentielt remyeliniserende behandling interessant.

”Det er et meget grundigt og spændende projekt med store perspektiver. Vi har alle undret os over, at patienter i sidste trimester er beskyttet mod attakker, og vi synes, at det her fund, selv om det er basalforskning, var grundigt forklaret, og det kan være nøglen til at bryde igennem og forstå mere om sygdomsmekanismerne ved MS,” sagde formand for DAREMUS Annette Oturai, da hun overrakte førstepræmien.

Anbefal denne artikel

Scleroseforeningen: Overraskende få sclerosepatienter i forsøgsordningen

Godt 40 recepter i kvartalet, er der blevet indløst til behandling af noget MS-relateret i cannabisforsøgsordningen første ni måneder. Det viser den tredje kvartalsrapport fra Sundhedsdatastyrelsen, som netop er blevet offentliggjort, og det tal overrasker og…

Ocrevus-behandlingen brager derudaf

Der er for alvor kommet gang i at starte behandling af RRMS-patienter med Ocrevus (ocrelizumab), og i den kommende tid vil yngre PPMS patienter med sygdomsaktivitet også blive kaldt ind, fortæller professor Zsolt Illes, Odense Universitetshospital.

DMSC er nu med i cannabisforsøgsordningen

Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet har taget hul på behandlingen med medicinsk cannabis under forsøgsordningen. Hen over efteråret har klinikken udarbejdet sin behandlingsalgoritme for cannabisprodukterne.

Medicinrådet: Der var ikke data til at sætte aldersgrænsen anderledes for Ocrevus

Det er ikke Medicinrådet, der har sat den aldersgrænse på 45 år, som afgør, om patienter med progressiv multipel sclerose (PPMS) kan få behandling med Ocrevus (ocrelizumab) eller ej. Det skyldes datagrundlaget, siger Medicinrådets to formænd.

Ny behandlingsvejledning tæt på godkendt

En ny behandlingsvejledning for attakvis multipel sclerose er lige om hjørnet. Medicinrådet har godkendt den seneste revidering af vejledningen med forbehold for enkelte præciseringer, som bliver skrevet ind i teksten i disse dage.

Australsk model viser værdien af MS-interventioner

Multipel Sclerose forkorter den forventede levealder med syv et halvt år og giver et tab på 13 kvalitetsjusterede leveår. I hvert fald hos en hypotetisk kohorte af australske MS-patienter, viser et nyt australsk studie.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk