Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere afslører ny undergruppe af MS

En ny undertype af MS, hvor der ikke sker nogen demyelinisering af hjernens hvide stof, men med tydelige tegn på neurodegenering, kan tyde på at neurodegeration og demyelinisering er uafhængige størrelser.

Denne nye subtype af MS, kaldet myelocortical MS (MCMS), kunne ikke skelnes fra traditionel MS ved MR-scanninger. Forskerne observerede, at i MCMS bliver en del af neuronerne hævede og ligner typiske MS-læsioner, som tab af hvidt stof antyder på MR. Sygdommen blev kun diagnosticeret i post mortemvæv.

MS har længe været karakteriseret som en sygdom i hjernens hvide stof, hvor immunceller ødelægger myelin - det fedtbeskyttende lag på nerveceller. Ødelæggelsen af ​​myelin (kaldet demyelinisering) har været antaget for at være ansvarlig for nervesystemets død, der fører til irreversibel invaliditet hos patienter med MS.

I den nye undersøgelse identificerede forskerne under ledelse af Bruce Trapp for første gang en subtype af sygdommen, der viser neuronalt tab, men ingen demyelinisering af hjernens hvide stof. Resultaterne, der er blevet offentliggjort i Lancet Neurology, kan potentielt føre til mere personlig diagnose og behandling.

Holdets resultater understøtter tanken om, at neurodegeneration og demyelinisering kan forekomme uafhængigt ved MS og understreger behovet for mere følsomme MR-målinger til evaluering af hjernepatologi i realtid og overvågning af behandlingsrespons hos patienter med sygdommen.

"Denne undersøgelse åbner en ny arena i MS-forskningen. Det er den første til at tilvejebringe patologiske tegn på, at neuron degeneration kan forekomme uden myelin tab i hjernen hos patienter med sygdommen," siger Trapp, der er formand for Cleveland Clinic's Lerner Research Institute Institut for Neurovidenskab.

"Denne information fremhæver behovet for kombinationsbehandlinger for at standse handicapprogression ved MS."

I undersøgelsen af ​​hjernevæv fra 100 MS-patienter, der donerede deres hjerner efter døden, observerede forskerne, at 12 hjerner ikke havde demyelinisering af hvidt stof. De sammenlignede mikroskopiske vævskarakteristika fra hjernen og rygmarven på 12 MCMS-patienter, 12 traditionelle MS-patienter og også personer uden neurologisk sygdom. Skønt både MCMS og traditionelle MS-patienter havde typiske MS-læsioner i rygmarven og hjernebarken, havde kun den sidstnævnte gruppe MS-læsioner i hjernens hvide stof.

På trods af, at de ikke havde typiske MS-læsioner i det hvide stof, havde MCMS hjerner reduceret neuronal tæthed og kortikal tykkelse, som er kendetegnende ved hjernens degeneration, der også observeres ved traditionel MS. I modsætning til tidligere opfattelse, viser disse observationer, at neuronalt tab kan forekomme uafhængigt af demyelinisering af det hvide stof.

"Betydningen af ​​denne forskning er dobbelttydig. Identifikationen af ​​denne nye MS-subtype fremhæver behovet for at udvikle mere følsomme strategier til korrekt diagnosticering og forståelse af patologien ved MCMS," siger dr. Daniel Ontaneda, der er klinisk direktør for hjernedonationsprogrammet på Cleveland Clinic's Mellen Center for behandling og forskning i MS.

"Vi håber, at disse resultater vil føre til nye skræddersyede behandlingsstrategier for patienter, der lever med forskellige former for MS."

Anbefal denne artikel

Studie: Ocrevus bedre end eller lige så god som andre behandlinger

Ocrevus (ocrelizumab) er bedre eller lige så god til behandling af attakvis MS, som de sammenlignelige behandlinger, der foreløbig er på markedet.

Zinbryta gav hjernebetændelse og DRESS

Da MS-behandlingen Zinbryta (daclizumab) blev taget af markedet for knap et år siden, var det med god grund. Det skete efter i alt syv tilfælde af alvorlig inflammatorisk hjerneskade hos patienter i Tyskland og Spanien.

Medicinrådet finder angreb fra Scleroseforeningen urimeligt

Scleroseforeningens kampagne mod Medicinrådet preller af på Medicinrådets formænd, som finder kampagnen urimelig.

Soelberg: Patientrepræsentanter argumenterer bagvendt

En godkendelse af rituximab mod PPMS ville potentielt kunne spare sundhedsvæsenet for 80 procent af udgifterne til behandling af denne patientgruppe, men det giver ingen mening at klandre lægerne, at de ikke bruger behandlingen off label, siger professor Per…

Norsk Studie: MS-patienter stadig friske tre år efter stamcellebehandling

Ni ud af 10 MS-patienter i et mindre sammenlignende studie fra Haukeland Universitetshospital i Norge er stadig fri for sygdomsaktivitet tre år efter, at de i 2016 blev behandlet med enten stamceller eller kom i behandling med Lemtrada.

Medicinrådet får kørestol af Scleroseforeningen

Torsdag formiddag tog direktør for Scleroseforenigen Klaus Høm forbi Medicinrådet med en stikpille af én julegave.

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.diagnostisktidsskrift.dk