Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
Tobias Sejbæk fik overrakt prisen af formand for DAREMUS Annette Bang Oturai.

DAREMUS-pris: Neurofilament light chain er en ekstremt lovende biomarkør

Ph.d.-studerende Tobias Sejbæk fra Odense Universitetshospitalvinder DAREMUS’ 2. præmie for årets bedste danske videnskabelige projekt fra forskere under 40 år.

Hans ph.d. har som den første vist NfL-reduktion i blod og spinalvæske over tid hos patienter i førstelinjebehandling og desuden reproduceret data, der viser, at neurofilament light chain inden for få år kan blive den biomarkør, som hidtil har manglet til at monitorere og stille prognose for patienter med multipel sclerose.

Sygdomsaktivitet hos sclerosepatienter forhøjer indholdet af neurofilament light chain (NfL) i blod og spinalvæske, og 1. reservelæge ved scleroseklinikken ved Sydvestjysk Sygehus og Odense Universitetshospital Tobias Sejbæk har i sin netop afleverede ph.d. reproduceret data, der viser, at NfL kan måles med godt resultat i begge væsker hos patienter med RRMS.

”Studiet viser en høj korrelation mellem blod og spinalvæske. Behandling med Tecfidera reducerede neurofilament både i blod og spinalvæske. 95 procent af patienterne kom ned til normalniveau efter 12 måneders behandling. Det ser ud som om, at serumværdierne generelt ligger lidt højere, men der er en højsignifikant korrelation mellem de to materialer, og det virker aktuelt som en ekstremt lovende biomarkør,” siger Tobias Sejbæk, som præsenterede de første data fra studiet på ECTRIMS 2017 i Paris.

Studiet er et bidrag til den voksende mængde af data, der inden for få år formentlig vil medvirke til, at biomarkøren kan tages i brug i klinisk praksis.

Tobias Sejbæks studie omfatter 52 nydiagnosticerede og ikke tidligere behandlede patienter med aktiv RRMS. Alle patienter har fået taget blodprøver ved baseline og igen efter tre, seks og tolv måneder, og en del af patienterne meldte sig derudover til samtidig at få taget spinalvæske. En rask kontrolgruppe hentet fra scleroseklinikken på Odense Universitetshospitals biobank fungerer som sammenligningsgrundlag, og ud fra de indledende prøver har forskerne defineret et normalområde for neurofilament i blod og spinalvæske. Efter baseline påbegynder patienterne behandling med Tecfidera, og de efterfølgende prøver viser udviklingen i NfL i blod og spinalvæske i løbet af et års behandling.

Tidligere studier af NfL har vist, dels at filamenterne kan være med til at forudse, om patienter  konverterer fra CIS til MS, og at neurofilamenter tilsyneladende er forhøjet under attakker, og dels at man kan forudse, hvordan det vil gå patienterne på lang sigt. For eksempel har interferon-studier vist, at man ud fra en neurofilament måling efter to års behandling, kan forudse, hvordan patienten har det klinisk efter 12-15 år, men Tobias Sejbæks studie er det første, der viser reduktion i NfL på førstelinjebehandling og dimethylfumerat.

Tobias Sejbæks studie er ikke det første, der viser, at NfL kan måles i blod, men resultaterne er vigtige, fordi de bidrager til den forskning, der stadig mangler, før biomarkøren kan tages i brug i klinikken.

”Biomarkører er noget, vi har savnet i mange år, så det er rigtig vigtig forskning, og meget fint, at Tobias Sejbæk har vist, at behandling sænker NfL-niveauet, og ikke nok med at det kan måles i spinalvæske, men at vi nu også kan gøre det på serum. Det er rigtig vigtigt, og noget, vi kan bruge i den kliniske praksis i en nær fremtid,” sagde formand for DAREMUS, professor Annette Bang Oturai, ved præmieoverrækkelsen på Nationalt MS Forskningsmøde 2018.

Anbefal denne artikel

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

   

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Betingelser

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk