Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Minister under pres for at løse mangel på neurologer

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal undersøge, hvordan regionerne har brugt de trecifrede millionbeløb, som regeringen sidste år afsatte til at understøtte hurtigere udredning på sygehusene.

Det blev en af konklusionerne, efter at sundhedsministeren på et åbent samråd tirsdag pegede på bevillingerne fra 2016 som noget af det, regeringen har gjort for at løse problemerne med mangel på speciallæger i neurologi.

Manglen på neurologer betyder, at kun 39 procent af patienterne på de neurologiske afdelinger påbegynder udredning inden for en måned efter henvisning, sådan som regeringen har vedtaget, og det var baggrunden for at Flemming Møller Mortensen havde kaldt ministeren i samråd.

Og 39 procent er ikke godt nok, medgiver Sundhedsministeren.

Hun oplyste på samrådet, at regeringen prioriterer lægedækningen højt og følger med i situationen med mangel på speciallæger blandt andet inden for neurologien, og at der allerede er taget flere initiativer til at løse problemerne.  

”Det er klart, at det skal gøres bedre, og det er baggrunden for, at vi skærpede udrednings- og behandlingsretten i 2016, og at der i den forbindelse også fulgte penge med. 300 mio. kr. i 2016, og 450 mio. kr. årligt i 2017, som skal være med til at understøtte en hurtig udredning på sygehusene. De midler skal blandt andet bruges til at opbygge tilstrækkelig kapacitet til at sikre rettidig udredning og behandling, og det gælder selvsagt også inden for neurologien, hvor vi kan se, at der er meget stor ventetid landet over,” sagde Ellen Trane Nørby.

Antallet af neurologer har de seneste år været stigende, og ifølge sundhedsministeren er prognosen frem mod 2040, at antallet vil stige med 81 procent, hvilket er væsentligt mere end inden for andre specialer.

Flemming Møller Mortensen anerkendte de foreløbige tiltag, men lagde også pres på ministeren for at sætte tempo på indsatsen.

”Det her går ud over patienter, så når ministeren siger, at regeringen løbende holder øje, synes jeg, at det er en svag melding. Vi har en synlig specifik mangel på bestemte områder, og det vil jeg gerne have fokus på, og jeg synes, at vi skal være utålmodige. Vi skal holde dampen oppe, for det her er en af de vigtigste udfordringer på sundhedsområdet, som jeg ser det,” sagde Flemming Møller Mortensen.

Ellen Trane Nørby kunne ikke umiddelbart svare på spørgsmålet om, hvordan regionerne har brugt pengene til at styrke udredningen, og Flemming Møller Mortensen sagde derfor på samrådet, at han vil sende spørgsmålet til ministeriet via Sundhedsudvalget.

”Når man har sendt penge ud til regionerne for at øge kapaciteten, kunne det være interessant at høre, hvordan de har brugt pengene. Jeg ved, at mange af pengene har været brugt på at lave aftaler om merarbejde med det personale, der allerede er, og det kunne være interessant at hrøe regionerne og de enkelte neurologiske afdelinger, hvordan de forsøger at sikre mere kapacitet,” siger Flemming Møller Mortensen.

Anbefal denne artikel

Kulturnyt

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

   

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondata

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.mstidsskrift.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk