Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Brita Løvendahl går på pension: Hun har et kæmpe vingefang

Efter atten år som direktør for Sclerosehospitalerne i Danmark går Brita Løvendahl på pension. En lille kvinde med et stort vingefang, som har løftet rehabiliteringen markant, siger hendes kolleger.

Da Brita Løvendahl i 2002 tiltrådte som direktør for Sclerosehospitalerne i Danmark, gjorde hun det med lige dele ydmyghed, nysgerrighed og handlekraft. Sådan beskrives hendes måde at angribe et for hende dengang nyt område af kolleger og samarbejdspartnere i dag, hvor Brita Løvendahl for kort tid siden har meldt ud, at hun går på pension ved udgangen af januar. 

Kollegerne giver Brita Løvendahl æren for at have samlet og løftet rehabiliteringsområdet på en måde, der har gjort hende til en ekstraordinært værdsat leder, kollega og samarbejdspartner. Et væsentligt bidrag har været, at hun har gjort Sclerosehospitalerne til gode arbejdspladser med en stærk faglighed, fortæller professor ved Syddansk Universitet Thor Petersen. 

“Brita er en meget naturlig leder, og hun har fra start haft en god nysgerrighed og været modig med at sætte nye ting i gang, og samtidig havde hun meget tidligt arbejdsmiljø som høj prioritet. Hun har været meget positiv og imødekommende og god til at skabe tillid. Det har været essensen i hendes måde at lede på,” siger Thor Petersen, som gennem mange år har været tilknyttet sclerosehospitalet i Ry som neurolog. 

Overlæge ved sclerosehospitalet i Haslev Finn Boesen er helt enig. Han tøver ikke med at kalde Brita Løvendahl “en lysende ledestjerne”. 

Et kæmpe vingefang

“Som menneske og chef har hun et kæmpe vingefang. Hun har evnen til at se de enkelte ansattes forskelligheder og udnytte og udvikle alles kompetencer på den bedste måde, så alle er klædt på til at møde patienterne på den bedste måde. Hun har gjort en utrættelig arbejdsindsats og efterlader to hospitaler, som er højt respekteret både herhjemme og internationalt,” siger Finn Boesen.

Et simpelt tegn på det gode arbejdsmiljø er, at at der er meget lidt udskiftning er personale ved Sclerosehospitalerne.

“Der er ikke noget gennemtræk, for folk er så glade for at være her,” siger Finn Boesen.

Brita Løvendahls måske største bedrift ved Sclerosehospitalerne er planlægningen og gennemførelsen af det største randomiserede studie, der nogensinde er gennemført inden for rehabilitering af MS-patienter. I studiet, som omfatter mere end patienter, har forskere fra Sclerosehospitalerne i årene 2012-2015dokumenteret effekten af systematisk rehabilitering under indlæggelse hos mennesker med multipel sclerose. Resultaterne af studiet er foreløbig publiceret i to hovedartikler i Multiple Sclerosis Journal med data for rehabiliteringens effekt på patienternes livskvalitet, og to nye artikler ligger klar til at blive sendt til et videnskabeligt tidsskrift. 

Det danske studie er blevet omtalt som banebrydende af den højt estimerede britiske professor Alan Thompson, og de danske neurologer er heller ikke i tvivl om værdien af studiet.  

 “Det har været en fantastisk gevinst for os alle, at man fik sat det projekt i gang, for det har givet den bedste evidens for, at det, vi går og gør, betyder noget: Rehabiliteringen har en tydelig effekt. Brita Løvendahl havde blik for, at det var vigtigt at få det dokumenteret, og var primus motor på, at det blev gjort. Hun var i stand til at få bevillingerne på plads, og give forskerne den støtte og tid, der var brug for, til at udføre de nødvendige undersøgelser, og det har givet et meget stort løft i hele måden, man ser sin opgave i rehabiliteringen på, og hvordan man udfører den,” siger Thor Petersen.

En ypperlig mulighed

Finn Boesen har været ledende forsker på rehabiliteringsstudiet, og han beskriver det som ypperligt at have fået den mulighed. Det vidner om Brita Løvendahls evner som leder, at hun har skabt en levedygtig forskningsenhed, som fortsætter med at vokse, efter hun er rejst, mener han. 

“Vi fortsætter forskningen, for den er med til at udvikle organisationen og bibeholde en moderne rehabiliteringsindsats. Så Brita har på mange niveauer forstået at gøre det hele bæredygtigt,” siger Finn Boesen. 

Også uden for Sclerosehospitalerne anerkendes Brita Løvendahls indsats. Overlæge ved Sydjysk Skleroseklinik, Sønderborg, Esbjerg og Kolding Matthias Kant er helt enig med Finn Boesen og Thor Petersen.

“Brita har altid haft interesse i, at der var bevis for, at det, de gør på sclerosehospitalerne, gør en forskel, så prioriteringen ikke bare hviler på, at patienterne siger, at det er godt, men at man også kan underbygge det videnskabeligt. Vi har aldrig været i tvivl om, at den specialiserede rehabilitering er god for patienterne, men det er vigtigt, at man også kan fremvise nogle resultater over for politikerne, og det har Brita haft en rigtig god forståelse for og været god til,” siger Matthias Kant. 

Han fremhæver desuden et stort personligt engagement og overskud, når han skal beskrive Brita Løvendahl.

“Brita har altid været interesseret i at have kontakt til scleroseklinikkerne, og vi har haft et fantastisk samarbejde. Hun har været så positiv og engageret på patienternes vegne, så det har været en fornøjelse at arbejde sammen med hende. Jeg ønsker hende selvfølgelig alt det bedste, men jeg må sige, at jeg er ked af at høre, at hun går på pension. Det har altid været min opfattelse, at sclerosepatienter på trods af den forfærdelige sygdom er en privilegeret gruppe sammenlignet med andre patientgrupper, fordi der er nogle særdeles engagerede folk på det område, og der er et rehabiliteringstilbud, som gør en forskel,” siger Matthias Kant.

Anbefal denne artikel

Multitasking er bedre end singletasking som test af kognition

Symptomer på depression i de tidlige stadier af MS ser ud til at være nært knyttet til patienternes evne til kognitiv multi-tasking. De kognitive standard mono-tasking tests og undersøgelser, ser desuden ud til at være mindre følsomme…

Scleroseregister vil integrere PRO-data

Det Danske Scleroseregister og Scleroseforeningen vil i et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan man kan integrere PRO-data på en måde, der er relevant for både patienter og fagpersoner. 

Behovsstyret kontakt skal løse pres på MS-klinikker i Region Sjælland

Med sclerosehelhedsplanen blev det i 2019 vedtaget, at scleroseklinikker landet over skal skabe kapacitet til, at alle MS-patienter kan få adgang til det specialiserede personale. I Region Sjælland vil man løse opgaven ved at bevæge sig i retning af…

Nødvendigt med gentænkning af forsøgsordning med medicinsk cannabis

Regeringen ser umiddelbart ikke ud til at prioritere forsøgsordningen med medicinsk cannabis i forhandlinger om satspuljens afløser - Reserven. I Scleroseforeningen er man enig i, at der er et behov for at gentænke modellen, som ikke har levet op til…

Danske Regioner åben for dialog om individuel ibrugtagning af lægemidler

Regionerne åbner for at diskutere, hvordan man fremover inddrager flere synspunkter, når komiteerne behandler ansøgninger om individuel brug af lægemidler. Det handler blandt andet ansøgninger om Spinraza.

Alle regioner i gang med opkvalificering af MS-sygeplejersker

I forbindelse med, at helhedsplanen for scleroseområdet blev vedtaget, fik regionerne samlet 1,5 mio. kroner til at opkvalificere scleroseklinikkernes sygeplejersker med neurologiske kompetencer, og på trods af coronaepidemien er arbejdet i gang i alle…

Kulturnyt

  Debat på Sundhedstinget

   Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

   Hæmatologisk Tidsskrift

   Diagnostisk Tidsskrift

   Redaktion

   Webmaster

   Tilknyttede journalister

   • Anne Mette Steen-Andersen - videnskabelig redaktør
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik

    Tilknyttede journalister

    Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
    Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
    Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
    Annette Lausten - gastroenterologi
    Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
    Bo Karl Christensen, diabetes, onkologi
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Ebbe Fischer - allround

   Om os

   Redaktion

   Webmaster

   Tilknyttede journalister

   • Anne Mette Steen-Andersen - videnskabelig redaktør
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
    Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik

    Tilknyttede journalister

    Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
    Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
    Jette Marinus - respiratorisk
    Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
    Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
    Annette Lausten - gastroenterologi
    Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
    Bo Karl Christensen, diabetes, onkologi
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Ebbe Fischer - allround

   Om os