Skip to main content

DSR: Opkvalificering af MS-sygeplejersker er ikke ambitiøs nok

De fem regioner udvikler hver deres model for opkvalificering af sclerosesygeplejersker i stedet for en samlet kompetencegivende uddannelse.

Professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Per Soelberg Sørensen undrer sig over, at Dansk Sygeplejeråd ikke har kæmpet mere for sagen, men den mulighed fik DSR ikke, siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg.

Da puljen til opkvalificering af sygeplejersker med MS-kompetencer i forbindelse med helhedsplanen for scleroseområdet blevet delt ud på de enkelte regioner, mistede Dansk Sygeplejeråd muligheden for at påvirke udmøntningen af midlerne. Det siger næstformand i DSR Dorthe Boe Danbjørg som svar til professor Per Soelberg Sørensen, DMSC, der undrer sig over, at DSR ikke har kæmpet mere for at få en fælles kompetencegivende uddannelse i sclerosesygepleje.

DSR bakker imidlertid professor ved Dansk Multipel Sclerose Center Per Soelberg Sørensen op i, at en samlet løsning for hele landet havde været bedre end den nuværende, hvor hver region udvikler sin egen model, siger  Dorthe Boe Danbjørg efter, at Per Soelberg Sørensen har meldt ud, at han vil forsøge at få opbakning til en regulær kompetencegivende uddannelse for MS-sygeplejersker.   

“Hvis man skal kritiserede helhedsplanen for noget, må det være, at man ikke har været ambitiøs nok med hensyn til opkvalificeringen af sygeplejekompetencerne. I stedet for at satse på en kompetencegivende uddannelse, har man drysset pengene ud lokalt, og selv om den enkelte lokale løsning kan være udmærket, er vi jo overordnet set interesserede i, at sygeplejersker kan få efter- og videreuddannelse, der er formaliseret og er en del af det etablerede uddannelsessystem som for eksempel diplom- og specialuddannelser,” siger Dorthe Boe Danbjørg.   

Hun bifalder Per Soelberg Sørensens forsøg på at få lavet et egentligt kompetencegivende diplomkursus for MS-sygeplejersker. Til sammenligning blev der i 2018 etableret et diplommodul i social sygepleje ved VIA, og i andre sammenhænge tager sygeplejersker også moduler på diplomuddannelser, for eksempel når de skal kvalificere sig til klinisk vejleder for sygeplejestuderende. 

Et andet område, hvor der har været fokus på opkvalificering af sygeplejerskerne er akutområdet. Her har DSR sammen med blandt andre professionshøjskolerne længe kæmpet for og for nylig fået gennemført, at der skal etableres en egentlig specialuddannelse til akutsygeplejerske, som Sundhedsstyrelsen er sat i spidsen for at udvikle, og Dansk Sygeplejeråd sidder med styrelsens special- og videreuddannelsesråd og i de arbejdsgrupper, som er med til at forme den nye akutuddannelse. 

Det har ikke været tilfældet i forbindelse helhedsplanen for scleroseområdet. Her var DSR inviteret til et rundbordsmøde med sundhedsministeren i december 2018 i forbindelse med forarbejdet til helhedsplanen. På mødet anbefalede sygeplejerådet, at man etablerede en egentlig uddannelse for MS-sygeplejersker i samarbejde med professionshøjskolerne, men siden da har DSR ikke været involveret i arbejdet, fortæller Dorthe Boe Danbjørg.

“De input, vi gav dengang, er den mulighed vi i DSR har haft. Udfordringen er, at pengene i sclerosehelhedsplanen er blevet givet decentralt, og vi er ikke blevet involveret i udmøntningen lokalt, hvilket ellers også havde været en mulighed, da DSR jo er repræsenteret i de fem regioner. Jeg vil gerne understrege, at vores input til helhedsplanen gik på kompetencegivende uddannelse på diplom- eller specialuddannelsesniveau. for det er netop, som Per Soelberg Sørensen påpeger, jo vores politik på uddannelsesområdet, men når det er sagt, så ser vi de nuværende lokale løsninger som første skridt på vejen,” siger Dorthe Boe Danbjørg. 

  • Oprettet den .

Sundhedskultur

BØGER: Patientforeningen LyLe har udgivet en børnebog med fokus på børnene i en familie, hvor moderen får lymfekræft. Bogen har vakt opsigt internationalt.

KULTUR-TEMPERATUR: Der findes en rød tråd, som forbinder overdiagnostik-debattør John Brodersen og de gamle romerske filosoffer. Det mener praktiserende læge Maria Krüger, der også er medicinsk ordfører hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

TV: New Yorks prestigefulde regionale sundhedsvæsen Northwell Health har dannet et nyt TV- og radioproduktionsselskab, Northwell Studios, som ledelsen mener vil kunne udnytte organisationens faciliteter, læger og patienter til at booste organisationens økonomi og sætte vigtige sundhedspolitiske temaer og kritiske samfundsforhold på dagsordenen.

Praktiserende læge Henrik Ovesen er teaterlæge og tilknyttet både Aarhus Teater, Svalegangen, Den Jyske Opera og Zirkus Nemo. Som ung ville han være skuespiller, i dag giver han i stedet en hånd med, når især skuespillere har brug for medicinsk assistance. 

BØGER: Bogen ´Ulighedens Drejebog´af professor i sundhedssociologi Kristian Larsen og overlæge og professor Morten Sodemann påviser, hvordan strukturelle og økonomiske uligheder skaber en ond spiral, der betyder, at mindst 20 procent af befolkningen systematisk har dårligere adgang til god sundhedspleje. Det fører til, at de lever et dårligere liv og har en kortere levetid.

RADIO: Sandsynligheden for et efterliv er mindst lige så stor som for det modsatte, siger professor og direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, i en DR-udsendelse, hvor han opfordrer til at bryde tabuet om døden. Han tror selv på et efterliv, hvor han får brug for sine organer, jagtbue og vintertøj. Men skal vi virkelig høre om hans private tanker, mens danske patienter stadig lider eller dør på grund af mangel på organdonationer?

KULTUR-TEMPERATUR: Onkologisk overlæge Malene Støchkel Frank fra Sjællands Universitetshospital har fundet klaveret og den relevante app. Hun forventer dog først, at tiden til at lære at spille på instrumentet kommer, når hun når pensionsalderen og har en veranda ud til vandet.

BØGER: Liff Olivia Bytovs nye bog ´Kræftfuldt Dilemma´ er en rå og modig, men desværre også nødvendig skildring af de svære valg, byrder og følelser, som forældre overlades til at løse mere eller mindre alene, når deres børn ofte i årevis behandles for kræft.

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

    Chefredaktører

    Kristian Lund
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nina Vedel-Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Nordisk annoncedirektør

    Marianne Østergaard Petersen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Adresse

    Schæffergården
    Jægersborg Alle 166
    2820 Gentofte
    CVR: 37 21 28 22

    Kontakt

    Annoncer
    Jobannoncer
    Kontaktinfo
    Abonnement, kontakt:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Redaktionschef

    Helle Torpegaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Journalister

    Anne Mette Steen-Andersen - redaktionel udviklingsleder
    Bo Karl Christensen, redaktionsleder
    Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi
    Maiken Skeem – hjerte-kar, redaktør for printmagasiner
    Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
    Henrik Reinberg Simonsen - almen praksis, oftalmologi, kultur

    Tilknyttede journalister

    Anne Westh - allround
    Natacha Houlind Petersen - allround
    Maria Cuculiza - kultur
    Sofie Korsgaard - redaktør for printmagasiner
    Jette Marinus - respiratorisk
    Stephanie Hollender - allround
    Thomas Telving - allround
    Hani Abu-Khalil - allround

    Kommerciel afdeling

    Annoncekonsulent
    Malene Laursen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Annoncekonsulent
    Helle Hviid
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Webinarer
    Majbritt Laustrup
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Nina Bro
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Administrativ koordinator
    Anette Kjer Overgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Projektledere
    Susanne Greisgaard
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Marketing assistent
    Mathilde Anine Clausen
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Assistent
    Emma Meisner
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

    Research
    Birgitte Gether