Skrevet af Birgit Brunsted d. i kategorien Symptomer
Scleroseforeningen ønsker at få sat MS-patienters kognitive problemer på dagsordenen og er gået i gang med at undersøge, hvad der findes af nye, teknologiske hjælpemidler på markedet.
Produktionstab og plejeomkostninger til patienter med progressiv sclerose betyder, at samfundsudgifterne til denne patientgruppe langt overstiger omkostningerne ved de patienter, der får behandling med sygdomsmodificerende behandling.
På MS topmødet tirsdag 20. marts blev der udarbejdet en liste med anbefalinger, som bakkes op af de tre sundhedsordførere Liselott Blixt (DF), Stine Brix (EL) og Pernille Schnoor (ALT).
Siden kommunalreformen har man sparet 20 procent af fysioterapeuterne på hospitalerne væk. Derfor møder mange sclerosepatienter ikke en ergo- eller fysioterapeut på deres vej gennem systemet.
En langt større del af patientkontakten i scleroseklinikkerne skal varetages af specialuddannede sygeplejersker og fysioterapeuter, for det vil give flere patienter adgang til at blive tilset af en specialist, mener professor Finn Sellebjerg, Dansk Multipel Sclerose Center ved Rigshospitalet.
Èn højt specialiseret, tværfaglig scleroseklinik i hver region, hvor faggrupper som sygeplejersker og fysioterapeuter i langt højere grad overtager opgaver fra lægerne, vil give alle sclerosepatienter adgang til specialistbehandling, mener to af landets førende specialister.
Seks ud af ti af de sclerosepatienter, som ikke er i sygdomsmodificerende behandling kommer ikke til årlig opfølgning i scleroseklinikkerne og det betyder, at patienterne hverken får den symptomlindrende behandling eller rehabilitering, de har brug for.
Også patienter med fremskreden sclerose har gavn af rehabilitering, og kommunerne burde henvise flere i stedet for færre, som det sker i dag, mener formand for Sclerosehospitalerne i Danmark Anne Just.
Lovgivningen er der, og kommunerne skal tage ansvaret på sig og sikre familier med multipel sclerose støtte, så hverdagen hænger sammen for hele familien, mener Børne- og Socialminister Mai Mercado.
Neurologer skal være på vagt overfor kognitive problemer hos patienter med MS og behandle tidligere og mere aggressivt for at forebygge kognitive svækkelser, end det er normen i vestlige lande. For har patienten først mistet hjernevolumen, er det for sent, siger professor i neurologi Gavin Giovannoni, en førende ekspert på området.
Kvindelige patienter får dårligere behandling end mænd i sundhedsvæsenet, som ligger under for en systemisk, men ubevidst sexistisk opfattelse af kvinders subjektive symptomer, hævder forfatter i ny bog.
BØGER: Tidligere overlæge og kirurg Steffen Jacobsen har lagt skalpellen i protest mod Sundhedsplatformen og istedet skrevet en bog om sine erfaringer fra et langt lægeliv og advarer unge mod at blive læger i det danske sundhedsvæsen.
FOTO: Den prisvindende fotograf Nikolai Linares har i en række billeder fanget 10 danskere diagnosticeret med sclerose i situationer, der viser, hvordan deres hverdag er påvirket af sygdommen.
PODCAST: Aqua-stjernen Søren Rasted er ikke blot blevet en mand med en podcastserie om medicinsk cannabis. Han er også blevet en mand med en sag, som handler om at få sat medicinsk cannabis helt fri hurtigst muligt.
BØGER: Danske hospitaler er sprængfulde af sårbare læger og sårbare patienter, påpeger professor Morten Sodemann i sin ny bog, hvor han efterlyser guidelines eller retningslinjer, for hvordan læger skal forholde sig overfor disse mange særligt sårbare patienter.
FILM: Et desperat nødråb fra forældre er blevet destilleret ned i en fem minutter lang poetisk og rørende kortfilm, som har til formål at indsamle penge, så 17-årige Magnus kan få den livsvigtige medicin i udlandet, som han ikke kan få i Danmark.
BØGER: De rigtige råvarer og den rigtige mad i de rigtige mængder kan være vejen frem til færre ledsmerter for tusindvis af de 700.00 danskere, som lider af gigt, og for de omkring 800.000, der har smerter på grund af skader i deres led.
BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, som tyder på, at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden.
BØGER: Kræftpatienters fortællinger på de sociale medier kan være en helt unik ressource for læger, der ønsker større indsigt i patienters sygdomserfaringer og - forståelser, siger lektor, der netop har udgivet ny bog om kræftpatienters brug af de sociale medieplatforme.
BØGER: Psykiatrien udtrykker et etisk paradoks. På den ene side er den værdiladet i alle ender og kanter og samtidigt har den i årtier været fagetikkens blinde plet.
BØGER: En gang var kirurger læger, som slog flere patienter ihjel end de kurerede, og ofte var deres operationer langt farligere for patienterne end deres oprindelige sygdomme. Det fremgår af en fremragende ny bog "Kirurgiens kunst" af den britiske historiker, Lindsey Fitzharris.
BØGER: Læger skal tage ved lære af Slow Food bevægelsen og kræve tiden sammen med patienterne tilbage, siger amerikansk læge og stifter af begrebet Slow Medicine i ny bog.
BØGER: Hvad gør man, når ens elskede, smukke, succesrige veninde, som man ellers også er både jaloux og misundelig på, pludselig rammes af én af de mest frygtede sygdomme, ALS?
BØGER: Berømt akutlæge skriver i ny bog om hvordan hun fra den ene dag til den anden selv blev livstruet patient på sin egen akutafdeling. Efter traumatiske erfaringer og flere nærdødsoplevelser høster hun i dag stribevis af priser og kollegiale anerkendelser for sit arbejde med at forbedre kommunikationen mellem læger og patienter.
BØGER: Det er altid lægens ansvar at indlede samtalen om sex, medicin og sygdom. Det er aldrig patientens. Det fastslår psykolog i ny bog, som forsøger at hjælpe læger, sygeplejersker og psykologer til at komme i gang med de vigtige samtaler.
BØGER: Ny bogserie til børn på alle hospitaler og akutmodtagelser i Region Hovedstaden skal gøre mindre børn mere trygge overfor de undersøgelser og behandlinger, som de skal igennem.
BØGER: Ingen kan forklare anæstæsiens virkninger, og ingen ved, hvad patienterne oplever, og om de overhovedet er fuldt bevidstløse under operationerne, indrømmer professor i anæstesi i ny, empatisk bog om anæstesiens mystiske verden.
LYRIK: Ny barsk, bramfri, grotesk, grum, men også kærlig, skrøbelig og vidunderlig lille ny bog af Harald Voetmann om en modvilligt døende far beviser, at lyrik fortsat kan noget helt særligt.
BOGSAMTALE: Hvis vi begyndte at fodre vores tarme med den rigtige mad, ville vi få det meget bedre, og mange syge ville ikke have behov for deres medicin, mener Michael Mosley, der er britisk læge og videnskabsjournalist og forfatter til den nyudkomne Sund mad til kloge tarme.
BØGER: En forbedring af tarmens bakteriekultur kan blandt andet give vægttab, booste immunforsvaret, mindske risikoen for diabetes 2, angst, eksem, astma og depression, mener den britiske læge og videnskabsjournalist Michael Mosley, der har skrevet bogen ’Sund mad til kloge tarme’.
BØGER: Ny bog tager os med ind i den hemmelige og dybt fascinerende verden på operationsstuerne, hvor nogle læger har til opgave at bedøve patienterne. Men ingen kan helt forklare, hvad der sker under bedøvelsen.
BØGER: Ekspert i patientsikkerhed på hospitaler, Gretchen LeFever Watson giver opskrifter på, hvordan man kan inddrage patienter for at undgå, at tusinder af patienter hvert år dør unødigt af deres behandlinger, og at læger og sygeplejersker brænder ud på grund af skyld, skam og dårlig samvittighed.
BØGER: Patient-læge kommunikationen i konsultationen er ligeså afgørende for at finde den rigtige diagnose og behandling som dyre test og undersøgelsesprocedurer ifølge læge og professor, Danielle Ofri.
BØGER: Hvis man er vild med vin og tilhører rødvinsgenerationen så vil man føle sig i godt selskab med praktiserende læge Erik Skovenborg, som i ny bog går til kamp mod diskriminering af ældre og Sundhedsstyrelsens alkoholpolitik, som han mener helt ignorerer vinens mange helsebringende virkninger.
TEATER: De stressede og fortravlede forhold på hospitalerne er livsfarlige for patienterne og en grov nedvurdering af de ansattes vigtige arbejde, advarer teaterinstruktør, Christian Lollike, der i februar har premiere på teaterforestillingen, Hospitalet.
UDSTILLING: Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center åbner døren til ny udstilling om arkitektur og smart design på de mange hospitaler, der bygges frem mod 2025.
BØGER: Tidligere journalist, nu læge, skriver knivskarp, oprørende og fabelagtigt velskrevet rejsefører til ind bag de hvide kitler og hospitalsmurene. Selv om bogen handler om det britiske sygehusvæsen, er der masser af direkte linjer til det danske sundhedsvæsen.
PODCAST: Du kan begynde det nye år ved at blive både klogere og blive underholdt. Det kan du ved et lyt eller genlyt af de fem podcasts, som Medicinske Tidsskrifter kulturjournalist, Maria Cuculiza, synes var de bedste sundheds-podcasts i 2017.
BØGER: Medicinske Tidsskrifters kultur-journalist, Maria Cuculiza, giver her sit bud på de fem bedste bøger fra ind- og uland indenfor sundhedsområdet i 2017.
BØGER: Medicinsk behandling har længe været baseret på tunge videnskabelige fakta. Men de seneste år er læger og forskere i stigende grad nået frem til, at den evidensbårne medicin ikke altid i tilstrækkeligt omfang giver patienter, hvad de har brug for til at blive raske.
Når det nye Regionshospitalet Gødstrup primo 2020 byder velkommen til de første patienter, besøgende og medarbejdere, vil de blive mødt af skulpturen ’Verden set oppefra’ af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.
PODCAST: Hvis vi skal have en ordentlig erfaringsopsamling, skal vi centralisere ordination af medicinsk cannabis på så få hænder som muligt, anbefaler smertelæge Karin Bruun Plesner, Smertecenter Syd, i en nøgternt undersøgende Podcast på Ugeskrift for Læger’s nyhedsside.
BØGER: Svær overvægt er et kronisk sygdomsspektrum, som ikke kan løses ved at spise mindre og bevæge sig mere, fastslår overlæge i pædiatri, som i ny bidsk, passioneret, men også dybt faglig bog, retter vred kritik af Sundhedsstyrelsens og ’ de etablerede behandlersystemers uvidenhed og inkompetence’.
Fødeafdelingen på Regionshospitalet Randers og Randers Bibliotek samarbejder om at nytænke den klassiske fødselsforberedende undervisning. Kommende forældre tilbydes undervisning på biblioteket med litteratur som redskab.
BØGER: Den amerikanske læge Robert Wachter har i den velskrevne og uhyre gennemresearchede bog ’The Digital Doctor’ kulegravet moderne hospitalsteknologi - og han er meget lidt imponeret.
KUNST: Christian Lemmerz er nok mest kendt for sine rådnende svinekroppe i glasmontrer på Esbjerg Kunstmuseum i 1994. Men billedkunstneren har lavet mange værker, der ofte tematiserer sygdomstilstande, død og forgængelighed.
BØGER: Hvis man har lyst til at forstå sundhed og sygdom som andet og mere end noget, som det enkelte individ selv har hovedansvaret for, så giver bogen, Sundhed og Magt, en enestående chance for at få magtpolitiske vinkler på den aktuelle udvikling i sundhedsopfattelserne i Danmark.
Vil du have genopfrisket dine anatomitimer, vide noget om kød og nørde med tilberedelsen på et naturvidenskabeligt plan, er bogen Fordøj din anatomi nærmest genial.
BØGER: The Bright Hour er en fabelagtig livsbekræftende, sjov, men også sørgmodig bog om at elske livet og alle dets almindeligheder tæt på dets afslutning. Grib den og livet!